Česká firma vymyslela kovidové turnikety. Zvládnou přečíst pas a klidně i rozpoznat obličej

29.06.2021 20:51

Ředitel IT společnosti Enigoo Tomáš Nejeschleba tvrdí, že by se covid pas mohl propojit se vstupenkami na sportovní nebo kulturní akce. V rámci chytrých turniketů by pak vstupenka sloužila i jako potvrzení o očkování nebo testu. Vše ale podle něj zatím vázne na rozhodnutí vlády, jak vlastně bude covid pas fungovat. Chytré turnikety by v budoucnu mohly sledovat i zdravotní stav, například teplotu.

Česká firma vymyslela kovidové turnikety. Zvládnou přečíst pas a klidně i rozpoznat obličej
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifumkční hale O2 universum

Tomáš Nejeschleba pro server Seznam Zprávy.cz popsal fungování chytrých turniketů, jejichž pilotní projekty již proběhly například na Pražském jaru. „Tam jsme si to vyzkoušeli v pilotním projektu Ministerstva kultury. Diváci nejprve absolvovali PCR test a my jsme poté propojovali platnost vstupenky s výsledkem z laboratoře, a tím pádem dosáhli toho, že akce byla bezpečná,“ vysvětluje Nejeschleba.

Turnikety jsou odpovědí na současnou povinnost prokázat se před vstupem na sportovní nebo kulturní akci negativním testem nebo potvrzením o očkování. Souhrnně by měly být tyto informace uvedeny v covid pasu, které Evropský parlament chválil počátkem června. Právě propojení turniketů s covid pasy je podle organizátorů akcí nejlepším řešením.

„Rozhodně by jejich využití přineslo další zjednodušení pro vstupy,“ je přesvědčen Tomáš Nejeschleba, podle nějž by stačila jednoduchá změna softwaru terminálů. Zatím ale chybějí informace od státu, jak budou covid pasy fungovat. „Vláda ještě nepustila ven informace o tom, jakým způsobem covid pas bude fungovat, anebo jestli mají už nějaké prostředí pro vývojáře, jako jsme my, abychom to byli schopní propojit,“ dodal Nejeschleba.

Zdokonalování turniketů mezitím nadále probíhá a ve hře je například i varianta rozpoznávání obličejů. „Turniket budoucnosti by měl splňovat automatizaci fast-track, to znamená, že návštěvník při nákupu vstupenky on-line přiloží svou fotografii a při průchodu turniketem už není potřeba obsluhy ani vstupenky, turniket se otevře na základě rozpoznání obličeje,“ vysvětlil Nejeschleba.

Chytré turnikety by také mohly umět rozpoznat zdravotní stav, například teplotu. Právě shromažďování zdravotních a dalších osobních informací ale naráží na odpor množství kritiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…