Česká letadla opět hledají cestu mezi světovou konkurencí

13.11.2023 14:50 | Tisková zpráva

V pondělí odstartovala v Dubaji jedna z největších výstav letectví na světě. Mezi dvanácti českými vystavovateli je nepřehlédnutelná prezentace výrobců tradičních českých letadel. „Osobně“ do Spojených arabských emirátů vyrazil také letoun L410 NG, který se v poslední době stává hitem většiny prestižních světových leteckých výstav.

Česká letadla opět hledají cestu mezi světovou konkurencí
Foto: Archiv
Popisek: L 410 NG odletěla do Dubaje

Letoun L410 NG vyrazil na cestu do Dubaje již minulý týden ve čtvrtek. Během 16 hodin letu ulétl přibližně 5200 kilometrů, během kterých spotřeboval asi 5600 litrů paliva. Poté tradiční český letoun doplnil na oficiální stojánce dubajského letiště českou účast čítající 12 vystavovatelů, která na letošním ročníku veletrhu navázala na úspěch červnové Paris Airshow, kde se poprvé v rámci společné národní expozice představilo české civilní i vojenské letectví v novém výstavním konceptu. Stejně jako v Paříži je nyní i v Dubaji k vidění dvoupatrová expozice, které bude dominovat motiv startovací dráhy, česká vlajka a model 1:5 cvičného letounu L-39 NG, který doplní právě již zmíněný letoun L410 NG z kunovické továrny Aircraft Industries.
 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38490 lidí
„Před dvěma lety jsme na Dubai Airshow podepsali dohodu o strategickém partnerství s Aircraft Industries, která se týkala zastupování podniku na vybraných světových trzích. V té době jsme ovšem netušili, že na letošní ročník už vyrazíme v dresu akcionáře,“ připomněl Jiří Podpěra, prezident skupiny Omnipol, která kunovickou továrnu s přibližně tisícovkou zaměstnanců, kterou předtím vlastnil ruský podnikatel, zachránila po vypuknutí války na Ukrajině. „Máme unikátní víceúčelové letadlo, jsme ostatně jedinou zemí v EU, která umí na vlastním území vyvinout a vyrobit devatenáctimístný turbovrtulový letoun se širokou škálou uplatnění v regionální přepravě a také bezpečnostních složkách,“ dodal.
 
Letošní airshow v Dubaji však má také velkou podporu oficiálních vládních kruhů. „Strategické postavení leteckého a obranného sektoru, jehož rozvoj je v mnohém podmíněn dialogem a spoluprací s mezinárodním společenstvím, je hlavním motivem mé pracovní cesty na Dubai Airshow. Veletrh považuji za skvělou příležitost pro osobní jednání se světovými lídry odvětví a diskusi o současné kondici leteckého a obranného průmyslu i možnostech rozvoje průmyslové spolupráce. V průběhu jednání, na nichž mě budou doprovázet zástupci podniků a prezident Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP), zároveň představím kapacity a přednosti českého průmyslu,“ uvedl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.
 
Jak potvrdil prezident ALKP Josef Kašpar, právě silná institucionální podpora je pro rozvoj odvětví a uplatnění ve světě zásadní. „Pro zajištění české expozice totiž spojily síly týmy resortů průmyslu a obchodu, obrany a zahraniční,“ upřesnil Josef Kašpar. 
 
Českou účast na letošním ročníku Dubai Air Show tvoří dvanáct vystavovatelů. Vedle finalistů Aero Vodochody a Aircraft Industries budou přítomny i státní opravárenský podnik LOM PRAHA a jeho dceřinky VR GROUP, ERA a Mesit ze skupiny OMNIPOL, technologický holding LPP, specialisté na nedestruktivní testování z Radalytica, výrobce leteckých podvozků Charvát AXL, CSG Aerospace a další. Jako nováček se představí společnost Zuri, která v Česku vyvíjí hybridní autonomní letadlo s kolmým startem. Své obchodní týmy na akci vypraví PBS Velká Bíteš či MGM COMPRO.
 
Dubai Airshow se řadí mezi největší letecké přehlídky na světě, kde se scházejí špičky leteckého a vesmírného průmyslu. Veletrh má záběr jak na vojenské, tak na civilní letecké technologie. Přehlídka leteckých systémů a technologií bude navíc letos obohacena také o kosmickou sféru, v níž má Česko také co nabídnout. Na 18. ročníku Dubai Airshow se schází více než 1400 vystavovatelů, 180 vystavených letounů, 20 národních pavilonů a 390 armádních a civilních delegací. Kromě globálních jedniček a celosvětové expertní komunity je Dubai Airshow pověstná silnou přítomností delegací z Afriky a Asie, které představují zájmová odbytiště pro český letecký i kosmický průmysl.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chcípající český kapitalismus má na chlubení jedině SOCIALISTICKÁ LETADLA ? Inu, aspoň něco, že..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 13.11.2023 15:10:27

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…