Česká televize a Milion chvilek. Věc společná. Jana Bobošíková má osobní zážitek

08.01.2021 21:04

Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková se podělila o svoji zkušenost s výstavou k 20. výročí televizní krize, která by měla v průběhu ledna vyrůst na Jungmannově náměstí v Praze. Novinářka úzce spojená s tehdejšími událostmi byla původně oslovena s tím, že půjde o pohled „obou stran“, a dala autorům své vyjádření. Vše je však dosti jinak. Nyní se Bobošíková dozvěděla, že půjde o akci organizovanou spolkem Milion chvilek. „S tím nechci mít NIC společného!“ dává od projektu ruce pryč a ukázala, jak se popis akce značně proměnil.

Česká televize a Milion chvilek. Věc společná. Jana Bobošíková má osobní zážitek
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí
Bobošíková shrnuje, že byla před několika týdny oslovena ohledně výstavy „Česká televize – Věc veřejná“ a na základě podkladů se rozhodla podat vyjádření k 20. výročí televizní krize. „Tehdy se na mě obrátil jeden z autorů výstavy, pan Evžen Janoušek, pracující dle svých slov ‚převážně pro Českou televizi‘,“ popisuje projekt venkovní výstavu fotografií, jež během televizní krize vznikly.  

Anotace výstavy, kterou Bobošíková od organizátorů získala, tvrdila, že cílem je připomenout 20. výročí události, zmínit důsledky, jež přinesla, a ukázat ji z pohledu „obou stran“. „Postup krize bude chronologicky vyobrazen, včetně politické situace a dosazení nového generálního ředitele ČT. Fotografie doprovodí výpovědi přímých účastníků,“ bylo popsáno.

Pak se ovšem dozvěděla, že není vše tak, jak se zdálo. „Výstava nese název zcela odlišný – Televizi lidem, NE stranám – a její zahájení bude použito k protestnímu shromáždění spolku Milion chvilek. Prý proto, že spolek Milion chvilek je spolupořadatelem výstavy...“ zjistila nyní Bobošíková. Organizátory tak prý požádala o odstranění jejího vyjádření z výstavy.

„Před 20 lety zaměstnanci ČT přestali respektovat pravidla demokratického právního státu. Zneužili veřejnoprávní obrazovku k prosazování osobních cílů. Vzhledem k tomu, že politici neměli odvahu rázně zakročit, vznikl dojem, že ČT je nedotknutelná. Není. A brzy se to ukáže,“ poskytla svůj pohled na tehdejší události zakladatelka Institutu svobody a demokracie předtím, než se dozvěděla o pravém smyslu výstavy.

Autoři ještě v říjnu minulého roku lákali na to, že výstava připomene události z přelomu let 2000 a 2001 z obou stran dění, nyní však již lákají na snímky Evžena Janouška, Jana Fišera a Vratislava Hůrky, A že bude „v místě jejího konání protestní shromáždění, které spolek Milion chvilek svolává v souvislosti s děním v Radě České televize (ČT)“. Janoušek je nyní v upoutávce navíc uveden jeho jeden z organizátorů zastupující Milion chvilek.

„Kdyby tenkrát došlo k nejhoršímu, přišli bychom o jeden pilíř demokracie,“ píše se nyní dále v pozvánce na výstavu, kde má na shromáždění k jejímu zahájení vystoupit i předseda spolku Milion chvilek Benjamin Roll a Milion chvilek bude akci přenášet na svých sociálních sítích.

Akce má být zastřešena i Asociací českých kameramanů či Asociací režisérů, scénáristů a dramaturgů a Českým filmovým a televizním svazem. Kromě těchto organizací zaštiťuje akci Milionu chvilek i Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy prostřednictvím děkanky fakulty Alice Tejkalové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…