Česká televize potřebuje více peněz, řekl Sněmovně podnikatel Hausenblas

05.02.2020 12:10

Novinář a analytik Filip Rožánek na serveru Lupa.cz sleduje on-line boj o místa v mediálních radách. Dnešní den patří zájemcům o Českou televizi. Těch je celkem kolem devadesáti, uvolněných míst je šest. Na každého kandidáta je patnáct minut. Slyšení budou pokračovat i zítra.

Česká televize potřebuje více peněz, řekl Sněmovně podnikatel Hausenblas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vůz České televize

Jedním z nominovaných je i podnikatel Martin Hausenblas. Do Rady ČT jej vysílá ústecká komunitní nadace. V krajském městě se věnoval občanskému aktivismu, například při dění kolem Činoherního studia. Je mimo jiné také opozičním zastupitelem. „Jsem tam v roli takového trendsettera, splašence, nadšence,“ uvedl Hausenblas, jenž je mimo jiné i členem uhelné komise. Jako svou silnou stránku vnímá nezávislost. V Radě ČT se chce podle svých slov věnovat společenské změně v distribuci informací.

„Stav společnosti vyvrcholil krizí důvěry, kdy lidé nevěří prakticky ničemu a nevědí, jak se v informacích vyznat,“ uvedl. Veřejnoprávní médium musí mít dle jeho slov kredit objektivity a validních informací.

Poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka se následně Hausenblase zeptal, jaký je uchazečův pohled na stávající financování České televize a jeho budoucí vývoj. Na adresu úspor se Hausenblas zeptal: „Všichni by v médiích chtěli sklízet, ale kdo bude sázet?“ Dle svých slov by nepodporoval financování ze státního rozpočtu. A pokud už by k němu opravdu došlo, preferoval by stanovené procento z rozpočtu schvalované ústavní většinou ve Sněmovně s pojistkami v podobě například Senátu. Klíčové je dle jeho názoru udržení absolutní nezávislosti. 

„Už teď je ČT ve fázi, kdy by potřebovala více peněz,“ říká také Martin Hausenblas. „Je to klasické řízení v oblasti, kdy máte omezené zdroje. Podle mého názoru bychom se měli odhodlat k tomu, aby tato instituce dostala více peněz, ale na druhou stranu, aby byla kontrola v pořádku. Myslím si, že máme velmi dobrou instituci, za málo peněz hodně muziky, mělo by to tak zůstat a ještě rozvíjet,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…