České stavovské povstání ve strhující knize

25.03.2022 15:15

Ředitel Historického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Václav Bůžek spolu s Kateřinou Pražákovou a Pavlem Králem připravili novou knihu, kterou v březnu vydalo Nakladatelství Lidové noviny. Titul představuje obsah politické komunikace mezi českými zeměmi a zahraničními mocenskými centry stoupenců stavovského povstání (1618 – 1620), jeho spíše neutrálních pozorovatelů i odpůrců.

České stavovské povstání ve strhující knize
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Historik Václav Bůžek

Hlavní pozornost autoři věnovali politické komunikaci českých nekatolických stavů s říšskými knížaty různého náboženského přesvědčení. Zatímco falčtí kurfiřti Fridrich IV. a Fridrich V. se hlásili ke kalvínství, saští kurfiřti Kristián II. a Jan Jiří I. patřili k luteránům. Naopak bavorský vévoda Maxmilián I. byl v Římsko-německé říši představitelem radikálního katolicismu. Vzhledem k rodinným vazbám Fridricha V. nebylo možné ponechat stranou výkladu politické kroky anglického krále Jakuba I. a jeho reflexi českého stavovského povstání.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí
Za účelem přiblížení politické komunikace mezi představiteli nekatolických stavů v Království českém, falckou rezidencí v Heidelberku, saskou v Drážďanech, bavorskou v Mnichově a královským dvorem v Londýně autoři kriticky navázali na dosavadní výsledky bádání o mezinárodních souvislostech českého stavovského povstání a provedli výzkum nevydaných pramenů zvláště v německých a anglických archivech, jimž česká historická věda dosud nevěnovala významnější pozornost

Profesor Václav Bůžek se zabývá českými a středoevropskými dějinami raného novověku se zaměřením na dějiny šlechty a panovnického dvora, vychází z přístupů historické antropologie, dějin společnosti a symbolické komunikace. Vedle desítek studií v domácích i zahraničních odborných časopisech je autorem či spoluautorem několika knih.

Mezi nejznámější patří Společnost českých zemí v raném novověku (NLN, 2010), Smrt a pohřby Ferdinanda I. a jeho synů (NLN, 2020) nebo Rytíři renesančních Čech ve válkách (NLN, 2016).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…