Českého řidiče málem zabili v Calais. Evropo, vzpamatuj se, volá jeho šéf

29.11.2015 8:41

Internetový deník Echo24.cz informoval o nepříjemném setkání s uprchlíky, které zažil tento týden český řidič kamionu Eduard Rosenthal ve francouzském Calais. Skupina migrantů se ho totiž pokusila zastavit tím, že mu prohodila dvoumetrový špičatý kůl předním sklem. Řidiči se ale naštěstí povedlo uniknout bez zranění.

Českého řidiče málem zabili v Calais. Evropo, vzpamatuj se, volá jeho šéf
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Rosenthal jezdí podle svých slov s kamionem už řadu let a prý už zažil leccos. Na poslední listopadovou středu však jen tak nezapomene. „Původně jsem měl jet do Dunkerque. Tam ale měli nával, a tak jsem upřednostnil Calais, abych byl v Anglii dřív,“ popsal prý Rosenthal Echu, co ho zavedlo do francouzského přístavu.

„Jeli jsme v koloně, řidič přede mnou jel celkem pomalu. Na jednom úseku dálnice nebyla osvětlená a tam se objevili oni. Jeden z nich mi předním sklem prohodil špičatý dřevěný kůl. Další mi na přední sklo hodili deku, abych nic neviděl a nemohl ujet,“ popsal šedesátiletý řidič, jak přepadení začalo a dodal, že měl neuvěřitelné štěstí, že migrant s kůlem mířil na pravou stranu kabiny. „Ten kůl prošel skrz sklo a zastavil se až o sedačku. Ani si nechci domýšlet, co by se stalo, kdybych měl vedle sebe spolujezdce nebo kdybych měl volant na pravé straně jako Angličané,“ zhrozil se toho nejhoršího scénáře.

Británii dochází trpělivost. Iniciovala výstavbu plotů kolem Calais

Český kamioňák si prý oddechl, až když se mu povedlo sjet z dálnice do přístavu v Calais, kam už si migranti nedovolí vstoupit. V bezpečí pak upozornil na své přepadení policisty, kteří se údajně zeptali, jestli byl při incidentu někdo zraněn, a když řekl že ne, tak se přestali případem zabývat. „Na pět tisíc imigrantů je tam padesátka policistů. Ti chlapi to nemůžou uhlídat ani kdyby chtěli, nemají šanci,“ uvědomil si Rosenthal posléze, že jsou tam policisté spíše chudáci a že je tak chápe.

„Na jednu stranu rozumím tomu, že těm lidem je zima a mají hlad, ale jsou prostě věci, které si dovolovat nemohou,“ poznamenal řidič i to, že imigranty z lidského hlediska chápe. Jeho šéfa Vlastimila Hájka incident z Calais ale pořádně rozzuřil. „Je neuvěřitelné, co si ti lidé dovolují. Myslím si, že by se proti nim mělo postupovat daleko tvrději, protože přece nemůžou jen tak ohrožovat Evropany. Rozbité sklo nám sice pojišťovna proplatí, ale kluci se tam už bojí jezdit, protože tam jde skutečně o život. A to jsme v Evropě,“ řekl prý deníku Echo24.cz Hájek a poznamenal, že pokud s problémem nezačne Evropská unie pořádně něco dělat, tak budou společnosti muset začít více účtovat ceny svým zákazníkům. „To je totiž každou chvíli rozbité okno, urvané zrcátko,“ podotkl.

Problém s imigranty v Calais a blízkém okolí je dlouhodobý. Videa mnohých řidičů jsou snadno k dohledání po celém internetu. Velké Británii, která patří po boku Německa a Švédska mezi vysněné země imigrantů, už ale pomalu začíná docházet trpělivost. Británie nedávno z tohoto důvodu iniciovala výstavbu plotů kolem dálnic, jež vedou k přístavu v Calais, kolem přístavu samotného, ale i kolem ústí Eurotunelu, kde již došlo k mnoha tragickým úmrtím při střetu běženců například s vlakem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…