Česko a Slovensko se podělí o vojenská pásová vozidla. Černochová podepsala dohodu

27.08.2022 19:55

Česko a Slovensko prostřednictvím svých ministrů obrany Jany Černochové (ODS) a Jaroslava Nadě (OĽaNO) uzavřely dohodu, že budou při nákupu švédských pásových bojových vozidel CV90 postupovat společně. Obě země tak reagují na svá předchozí rozhodnutí nakoupit právě tyto obrněnce od švédského výrobce BAE Systems.

Česko a Slovensko se podělí o vojenská pásová vozidla. Černochová podepsala dohodu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Česká republika o nákupu pásových bojových vozidel pěchoty uvažuje již déle a v červenci zrušila tendr na jejich nákup za více než 50 miliard a rozhodla se oslovit švédského výrobce BAE Systems napřímo.

Rozhodnutí o nákupu 152 obrněnců CV90 od BAE Systems pak slovenská vláda učinila již o měsíc dříve, v červnu, a vyhradila pro tento účel 1,69 miliardy eur (41,6 miliardy korun).

Armáda v červenci letošního roku nákup bojových vozidel CV90 přivítala s tím, že moderní zbraně pomohou ubránit naši vlast v případě napadení.

Kromě společného postupu při nákupu obrněnců CV90 se zároveň Češi zavázali společně s Polskem bránit slovenský vzdušný prostor, na což v současnosti nemá Bratislava kapacity, jelikož po únorovém ruském napadení Ukrajiny došlo na rozhodnutí předčasně ukončit provoz bitevníků MiG-29, přičemž Slovenskem objednané nové americké stíhačky F-16 zatím zemi nebyly dodané.

Podle ČTK prý zatím není zcela vyloučeno, že nyní nepoužívané migy čeká možnost, že je Bratislava předá Ukrajině.

Možnost, že by sovětské stíhačky, které Slovensko získalo při dělení majetku v souvislosti s rozdělením Československa, nebyly sešrotované, ale pomohly by ještě napadené Ukrajině, podle ČTK zmínila i ministryně Černochová. „Má to tu výhodu, že naši piloti trénují, stroje jsou pořád v provozu. Je to vzorová ukázka spolupráce sousedních zemí. Do bezprostřední blízkosti tohoto regionu, ve kterém žijeme, přišla válka. Moc dobře si vážíme toho, co pro nás znamená svoboda. Chceme, aby stejným způsobem k té svobodě mohly směřovat i jiné země na východ od nás, konkrétně Ukrajina,“ uvedla.

Podle slovenského ministra Nadě bude třeba ochrana slovenského vzdušného prostoru Polskem a Českem do roku 2024, poté by již měla země obdržet objednané stíhačky z USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…