Česko bude muset obhájit zrušení Dělnické strany u Evropského soudu

06.03.2012 13:30

Česká republika se bude muset u Evropského soudu pro lidská práva zodpovídat z rozpuštění Dělnické strany z února 2010. Bývalý předseda Dělnické strany a současný šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas podal na zemi žalobu za zrušení strany. Nečasův kabinet nyní může k žalobě předložit své připomínky.

Česko bude muset obhájit zrušení Dělnické strany u Evropského soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Vandas pokřtil svou knižní prvotinu v kruhu nejbližších a za účasti bývalých poslanců SPR-RSČ

„Předseda DSSS Tomáš Vandas doufá, že mezinárodní soud ve Štrasburku žalobě vyhoví, neboť rozpuštění jakékoliv politické strany je důkazem slabosti vládnoucího režimu a pošlapáním pluralitního politického systému a ústavou zaručených svobod,“ napsal místopředseda DSSS Jiří Štěpánek ve svém oznámení.

Dělnická strana byla zrušena 17. února 2010 na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Reagoval tak na návrh vlády, podle kterého je strana extrémistická a ohrožuje demokracii. „Je dobře, že se naše demokracie umí bránit. Byť v omezené míře se brání podobným situacím a snahám o fungování a zakládání podobných stran, které nejsou svou povahou demokratické,“ řekl tehdy poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Nebyl však velký důvod k radosti. Na rozpuštěnou krajně pravicovou stranu navázala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Strana má stejné představitele, podobný program i symboliku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …