Česko by si mohlo koupit nějaké velké hasicí letadlo, uvažuje Rakušan. Počasí se totiž mění...

31.07.2022 12:08

S rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku pomáhají českým hasičům také jejich zahraniční kolegové. Poláci a Slováci poslali do boje vrtulníky, Italové dva obří hasičské letouny a Švédové o něco menší stroje Air Tractor. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) naznačil, že by si Česko mělo samo koupit podobné stroje.

Česko by si mohlo koupit nějaké velké hasicí letadlo, uvažuje Rakušan. Počasí se totiž mění...
Foto: Youtube Týdeník Policie
Popisek: Hasiči u požáru v Českém Švýcarsku

V Národním parku České Švýcarsko řádí již přes týden ohnivý živel. Stovky hasičů se snaží ohnivého kohouta držet na uzdě. Tuto sobotu dokonce přešly z obrany do požárního útoku a snaží se plameny nejen zadržovat, ale také postupně zcela eliminovat. Vzhledem k velikosti požáru to do té doby nebylo možné.

Požár pomáhají hasit i zahraniční letadla, jež pojmou najednou tisíce litrů vody, které mohou posléze vrhnout do boje s plameny, Nejprve do Česka přiletěly dva italské letouny Canadair CL-415, nabraly tisíce litrů vody v jezeře Milada a jeden den pomáhaly českým hasičům. Ale poté se musely vrátit do své vlasti, neboť i v Itálii zuří prudké požáry.

Po Itálii podalo Česku pomocnou ruku také Švédsko, které do srdce Evropy vyslalo dva letouny Air Tractor.

Ministr vnitra Vít Rakušan, jenž v sobotu znovu vyrazil k místu požáru, naznačil, že by Česko samo potřebovalo podobné stroje, protože nelze vyloučit, že se budou podobně rozsáhlé požáry opakovat.

„Ale teď si prostě přiznejme, že počasí se mění. Ať se kdo chce k tomu ideologicky staví jakkoliv, tak je to prostě fakt,“ řekl Rakušan. Uvažovat o pořízení jednoho letounu je tak podle něj namístě.

Nastínil také, že by se tyto nákupy mohly koordinovat v rámci celé EU. „To znamená mít evropskou flotilu v různých zemích, aby byla dostačující pro rozsah požárů, který tady je. Aby to skutečně dávalo nějaký smysl, co jednotlivé země nakupují,“ řekl Rakušan.

Během soboty však švédské letouny nemohly odstartovat. Kvůli nízké oblačnosti.

„Dnes hasí 7 našich vrtulníků, letadla musela zůstat kvůli nízké oblačnosti na zemi. Výpadek nám pomohli nahradit němečtí kolegové. Na českou stranu hranice, která je dostupná jen pro letecké hašení, poslali čtyři vrtulníky. Ty dodávají najednou při hromadném shozu 10 tis. l vody,“ oznámil Hasičský záchranný sbor ČR.

Oznámení hasičů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…