Česko-čínské obchodní fórum by se mělo uskutečnit, říká Ovčáček

27.10.2016 16:58

Česko-čínské obchodní fórum, kterému údajně hrozilo kvůli schůzce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlámou zrušení, se uskuteční v polovině listopadu. To, že akce nakonec bude uspořádána, ČTK potvrdil i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Česko-čínské obchodní fórum by se mělo uskutečnit, říká Ovčáček
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezidenti ČLR a ČR během projevů na byznys fóru na pražském Žofíně

Mluvčí v úterý řekl na tiskové konferenci, že Zeman dostal informaci, že kvůli schůzce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlámou má být zrušeno česko-čínské investiční fórum. Zároveň poznamenal, že Zeman dělá vše pro to, aby se uskutečnilo. Dnes ČTK řekl, že se podařilo vývoj kolem pořádání česko-čínského investičního fóra zvrátit a akce se bude konat. V takovém případě by na ni, tak jako každoročně, přišel i Zeman, dodal Ovčáček.

Z programu, který na svém webu zveřejnila Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, vyplývá, že akce je naplánována na 14. až 16. listopadu. První den se uskuteční uvítací galavečer v Paláci Žofín, nad nímž převzal podle komory záštitu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hlavní program se bude konat 15. listopadu na Pražském hradě. Diskutovat se má o spolupráci ve finančnictví, bankovnictví, dopravě nebo vědě. Den zakončí slavnostní večeře, kterou zaštítil Zeman.

V souvislosti s obchodem s Čínou se v posledních dnech rozvinula v Česku debata. Čínské investice v ČR dosáhly podle Zemana asi 50 miliard korun. Úspěšnost spolupráce zpochybnil například ministr financí Andrej Babiš (ANO) i někteří odborníci. Spor o vzájemných vztazích vyvolalo setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou. Podle Hermana na něj Zeman tlačil, aby schůzku zrušil, řekl prý, že jinak neocení jeho příbuzného Jiřího Bradyho. Hrad to popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…