Česko dnes opustí druhá část amerického vojenského konvoje

01.06.2018 6:30

Českou republiku dnes opustí druhá část amerického vojenského konvoje. Vojáci a technika se přes Česko od úterý přesunují z německého Vilsecku na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí. Republiku by měla poslední vozidla konvoje opustit dnes večer přes česko-polský přechod v Náchodě. První část konvoje projela tuzemskem v úterý a středu.

Česko dnes opustí druhá část amerického vojenského konvoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přesun příslušníků 2. jízdního pluku americké armády v rámci cvičení Saber Strike v Pobaltí. Vojáci přenocují v ruzyňských kasárnách v Praze

Druhá část konvoje putuje po stejné trase jako první. Cesta vojáků vede od hraničního přechodu s Německem v Rozvadově do kasáren ve Staré Boleslavi, kde mají vojáci noční přestávku. ČTK informovala, že dnes budou vojáci pokračovat po dálnicích D10 a D11 a silnici 33 na hraniční přechod v Náchodě. Blok bude s ohledem na plynulost dopravy rozdělen do deseti proudů vždy se zhruba hodinovým rozestupem.

Celý konvoj čítá asi 400 vozidel a tisícovku vojáků 2. jízdního pluku. V prvním bloku se přes Česko přesunulo 170 vozidel a 330 lidí. Mezi vozy jsou například obrněné transportéry Striker, nákladní automobily i víceúčelové terénní vozy HMMWV známé jako Humvee. Konvoj doprovází česká vojenská i státní policie. Při přesunu nejsou plánované žádné ukázky pro veřejnost.

Českou republikou za poslední tři roky projelo několik větších konvojů americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…