Česko letos podpořilo humanitární projekty za 110 milionů korun. Mimo jiné v Sýrii

18.07.2017 19:34

Česko již letos podpořilo do konce června z humanitárního rozpočtu ministerstva zahraničí 30 projektů v 19 zemích za zhruba 110 milionů korun. Ministerstvo to oznámilo na svém webu. Celkem činí humanitární rozpočet na letošní rok více než 159 milionů. Dnes dorazily do Sýrie letounem české armády v rámci humanitární pomoci válkou zasažené zemi zdravotnické přístroje za čtyři miliony korun, píše ČTK.

Česko letos podpořilo humanitární projekty za 110 milionů korun. Mimo jiné v Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Právě Sýrie či Irák, kde si několik let trvající boje vyžádaly statisíce mrtvých a miliony lidí vyhnaly z domovů, míří velká část humanitární pomoci z Česka. Například na okamžitou pomoc pro Irák a irácké a syrské uprchlíky v regionu bylo schváleno sedm projektů organizací ADRA, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Charita ČR a Magna ve výši asi 26,9 milionu korun. Dalších pět projektů organizací ADRA, Český červený kříž, Člověk v tísni, Charita ČR a Magna za téměř 20 milionů bylo schváleno v rámci obnovy Sýrie.

Kromě oblastí zasažených ozbrojenými konflikty mířila pomoc i do zemí postižených přírodními katastrofami či epidemiemi. Z humanitárního rozpočtu byla podpořena třeba pomoc pro Mongolsko zasažené krutou zimou nebo Filipíny a Srí Lanku, které postihly záplavy a sesuvy půdy.

„V letošním roce pokračují závažné humanitární krize v souvislosti s konflikty zejména v Sýrii a Iráku, Jemenu a Jižním Súdánu. Přes mírné zlepšení přetrvává špatná humanitární situace také ve Středoafrické republice a na Ukrajině,“ sdělilo ministerstvo. V Jemenu navíc vypukla závažná epidemie cholery. „Pokud jde o přírodní katastrofy, v řadě zemí jižní a východní Afriky, jihovýchodní Asie i Latinské Ameriky pokračují dopady jevu El Niňo – dlouhodobé sucho následované podvýživou, ničivé záplavy a sesuvy půdy,“ doplnil úřad.

Dnes doručily ministerstvo zahraničních věcí, ministerstvo obrany a Český červený kříž do Sýrie letadlem 177 zdravotnických přístrojů za čtyři miliony korun. Zásilku si převzali zástupci Syrského arabského červeného půlměsíce (SARC), který poskytuje péči zhruba dvěma milionům pacientů ve 144 zdravotnických zařízeních. Letounem dorazily také hračky z veřejných sbírek pro děti z vysídlených rodin.

Dnešní dodávka je součástí vládního programu Poskytnutí humanitární, rozvojové a rekonstrukční asistence Sýrii v období 2016–2019. V rámci programu Česko podporuje také poskytování zdravotní péče, náhradních obydlí, potravin i vzdělávání lidem v Sýrii i syrským uprchlíkům v sousedních zemích. V roce 2016 tato pomoc přesáhla 200 milionů korun a letos bude činit asi 224 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…