Česko má objednanou vakcínu proti covidu pro 11 milionů lidí

04.02.2021 6:30

Česko má objednané vakcíny proti covidu-19 pro 11 milionů lidí. Zvýšily se objednávky od firem Moderna a Pfizer/BioNTech, která dodá trojnásobek, tedy vakcínu až pro šest milionů lidí. Na jednání sněmovního podvýboru pro zdravotnictví to řekla koordinátorka očkování Kateřina Baťhová.

Česko má objednanou vakcínu proti covidu pro 11 milionů lidí
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Ve středu podle ní navíc firma AstraZeneca upřesnila, že v únoru místo očekávaných 81.000 dávek dodá 130.000 dávek.

Česko se připojilo ke společným evropským objednávkám u všech vakcín, které byly zatím dostupné. Od firmy AstraZeneca má zatím objednány tři miliony dávek, od společnosti CureVac zhruba milion a dva miliony od firmy Johnson&Johnson, u níž stačí pro vytvoření protilátek jedna dávka. U firmy Sanofi zatím Česko nemuselo stanovit, o jaký objem má zájem. Minimální dodávku potvrdila ČR i od firmy Valneva.

Pfizer/BioNTech podle Baťhové v lednu dodala 323.000 dávek a v únoru by měla přidat 335.000 dávek, v březnu 500.000 dávek a ve druhém čtvrtletí 4,5 milionu dávek. Výrobce na přelomu ledna a února dodávky do celé EU omezil, po navýšení kapacit je ale slíbil dorovnat a navýšit. "Co jsme měli dostat do září, tak bychom mohli mít už v květnu," dodala Baťhová. Důvod, proč je nejvíc vakcíny objednáno od firmy Pfizer, je podle ní ten, že byla první schválena a první umožnila navýšení objednávek.

Druhý pro EU schválený výrobce, firma Moderna, má naplánováno dodat do ČR 110.000 v únoru, 105.000 v březnu a ve druhém čtvrtletí 800.000 dávek. S firmou AstraZeneca teď vyjednává o omezení dodávek Evropská unie. Podle Baťhové firma dnes upřesnila, že do ČR v únoru dodá 130.000 dávek. První by mohly dorazit už 8. února. Přijít by podle ní mělo 19.000 dávek, asi 20 krabiček na kraj. Protože zatím zdravotní pojišťovny nemají uzavřenou smlouvu s distributorem, uzavře ministerstvo zdravotnictví jednorázovou smlouvu. Pro vakcínu Moderna ji podobně uzavřelo s firmou Avenier, která pak dostala i zakázku pojišťoven na distribuci.

Kapacity očkovacích center budou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) až 60.000 podaných dávek, v ordinacích praktických lékařů až 50.000 dávek denně. Podmínkou je dostatek dodaných vakcín, který bude podle ministra zřejmě v dubnu, spíš v květnu.

Očkování dalších skupin občanů by se podle ministra mělo spustit ve chvíli, kdy bude očkováno 70 procent ze starších 80 let, zdravotníků a obyvatel a pracovníků domovů sociálních služeb. Druhou přednostní skupinu tvoří lidé nad 65 let, pacienti s vybranými vážnými nemocemi nebo některými povoláními. Podle Blatného bude zřejmě nutné tuto skupinu ještě rozdělit podle věku, protože jde asi o tři miliony lidí.

Poslanci se také dotazovali na možnost firem nakoupit vakcínu mimo oficiální distribuci z objednávek státu. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové je to možné, ale její ústav musí každou šarži oficiálně propustit do české distribuce a prozatím jsou všechny vakcíny od Pfizeru a Moderny pro použití v EU špatně označeny, mají popisky pro americký trh a Evropská agentura pro léčivé přípravky jim udělila dočasnou výjimku. Chybí jim také ochranné znaky podle protipadělkové směrnice. SÚKL by jim tak musel udělit výjimku. „Objevily se už padělky vakcín, to bychom museli být velmi ostražití,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…