Česko, nejdražší elektřina v EU? Síkela ukázal „viníka“ a vrátilo se mu to

16.01.2023 12:52 | Zprávy

Ministr průmyslu o obchodu Jozef Síkela poskytl serveru SeznamZprávy rozhovor, ve kterém mimo jiné vysvětluje, proč máme nejvyšší ceny energií v Evropě a že za to může krach společnosti Bohemia Energy, protože na něj Babišova vláda nijak nereagovala. To ale není pravda. Odborníci na energetiku mluví o podřízenosti českého trhu tomu německému trhu. Alarmující je i srovnání cen elektřiny v paritě kupní síly. Jako vývozci elektřiny ji máme nejdražší, tedy dražší, než ti, kteří ji dovážejí.

Česko, nejdražší elektřina v EU? Síkela ukázal „viníka“ a vrátilo se mu to
Foto: FCB Jozefa Síkely
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Některé informace z pasáže o krachu Bohemia Energy vám z rozhovoru přinášíme, přidáváme k nim ale i názory odborníků, které se nám na dané téma podařilo dohledat.

„Když spadlo skoro milion zákazníků Bohemia Energy do režimu DPI, museli dostat nové smlouvy a vlastně tak vykoupili velkou část dopředu levně nakoupených energií,“ vysvětluje Síkela pro SeznamZprávy svoji tezi o tom, že za drahé energie může pád Bohemia Energy.

Toho se držel ministr i nadále, když pádu Bohemia Energy přisoudil i naši silnou závislost na ruském trhu, ruském plynu a dalších komoditách.

Podle Síkely je to také důsledek krachu Bohemia Energy.

„Vláda jej neřešila, možná si ho ani nevšimla  To vedlo k tomu, že důsledky ruského zneužívání energetiky jako zbraně se u nás projevily dřív a ještě ve větší míře než v jiných zemích,“ je si jistý Síkela.

Nemá ale tak docela pravdu. Ke krachu Bohemia Energy došlo po parlamentních volbách na podzim roku 2021 a Babišova dosluhující vláda v podstatě okamžitě zrušila DPH na elektřinu a plyn, a to až do konce roku 2021 a chtěla DPH zrušit i na celý další rok. To ale odmítla Fialova vláda, které je Síkela členem.

Na zmínku o Bohemia Energy reagoval na svém twitteru i minoritní akcionář ČEZ a odborník na energetiku Michael Šnobr.

 

„Bohemia Energy fakt ne! Hlavní příčinou vysokých cen v České republice je zásadní nesoulad energetické politiky Německa a Česka, sousedních propojených regionů (geograficky Česko zaklesnuto do Německa), když ta německá je zcela dominantní,“ objasnil své vidění rekordních cen energií v České republice Šnobr.

Na to zareagoval bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské a energetický odborník a komentátor Pavel Janeček.

 

„Nesoulad není správné slovo,“ poopravil kolegu.

„Správné slovo je podřízenost energetiky Česka k Německu,“ nebral si servítky.

„Řešením je pak sebevědomá vyjednávací pozice,“ má jasno Janeček.

Olej do ohně ještě přilil na svém twitteru, kam píše pod nickem „Konec uhlí – nová energie“ Vladimír Budínský, bývalý ministr. Ten uvedl, že v paritě kupní síly máme v ČR nejdražší elektřinu a může za to vláda.

 

„V paritě kupní síly máme v ČR, která je na hlavu velkým exportérem elektrického proudu, s velkým náskokem NEJDRAŽŠÍ elektřinu v celé Evropě,“ napsal Budínský a informaci doložil grafem.

„Druhá, v elektřině silně deficitní Itálie, ji má o 27 % levnější,“ upozornil na fakt, že Itálie dováží mnohem více energie, než vyveze, a přesto je o čtvrtinu levnější.

„Viníkem je vláda, je to státem regulované odvětví,“ je přesvědčený Budínský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi tak,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseučitel rossi , 16.01.2023 16:23:36
Vysmátému Sikelovi nevadí že máme nejdražší elektřinu s celé EU a vyrábíme ji nejlevněji.Nevím proč naše vláda už dávno nevykoupila těch 30.pct akcií když je většinovým vlastníkem ČEZu a mohla by si pak sama určovat ceny energií.Stejné to bylo s firmou VEOLIA které stát prodal akcie a dnes je musí za několikanásobě větší cenu koupit zpět.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…