Česko nesměřuje nikam. Nebo nesprávně, tvrdí STEM

19.04.2011 14:52

Společnost STEM se ptala lidí, kam si myslí, že směřuje Česká republika. Téměř polovina z nich odpověděla, že ať už kamkoli, tak nesprávně. A podle mnohých nesměřuje Česko pro jistotu nikam.

Česko nesměřuje nikam. Nebo nesprávně, tvrdí STEM

Situace v České republice se podle 48 procent dotázaných vyvíjí nesprávným směrem a podle 36 procent nesměřuje nikam. Jen 16 procent dotázaných má v budoucnost víru, situace se podle nich vyvíjí správně.

Celá zpráva STEM ZDE

Negativismus je ovšem do určité míry Čechům vrozen. Podobných výsledků dosáhl průzkum i v roce 2006, 2009 a těsně před volbami 2010. I nyní obecně lidé častěji hlasují pro "nesprávný směr". U pravicových voličů je situace vyrovnaná. Víc hlasů pro "správný směr" než pro "nesprávný směr" se vyskytlo pouze u voličů ODS.

S rostoucím vzděláním respondentů mizí odpověď "nesměřuje nikam", ovšem neroste frekvence odpovědí "směřuje správně". Orientovanost s problematice tak s pozitivním názorem na věc nesouvisí. Zajímavé rovněž je, že mladí lidé, kteří mají obvykle sklon spíše k pozitivnímu naladění, nyní častěji vyplňují, že situace v Česku "nesměřuje nikam".

Průzkum společnosti STEM se konal těsně předtím, než vypukla vládní krize (než se objevily ekonomické záměry Víta Bárty v politice, a než byla zveřejněna nahrávka Kristýny Kočí).

Čtěte:

Lidé nevěří, že se budou mít lépe

Sledujeme průzkumy společnosti STEM

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…