Česko se blíží k dalšímu rekordnímu počtu nakažených za den

08.10.2020 20:25

V Česku za dnešek přibylo zatím 3 139 potvrzených případů covid-19. To je o 517 více, než byl dosud nejvyšší průběžný výsledek ze středečního podvečera. Nového maxima dosáhl i denní nárůst počtu úmrtí lidí s prokázaným koronavirem. Ve středu jich zemřelo 41, o 11 více než dosavadní maximum z neděle. Dnes přibylo dalších osm úmrtí, jejich počet od začátku epidemie tak stoupl na 863. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

Česko se blíží k dalšímu rekordnímu počtu nakažených za den
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku infikovalo téměř 98 500 lidí. Přes 51 000 z nich se už uzdravilo. Aktuálně nemocných je 46 518.

V nemocnicích je podle posledních údajů resortu 1 741 infikovaných, 366 v těžkém stavu. Od začátku měsíce stoupl počet hospitalizací o 713 případů a počet těžkých případů o 168.

Laboratoře v Česku provedly ve středu 17 063 testů. Pozitivních bylo přes 31 procent z nich, nejvíc od začátku epidemie. V úterý bylo testů 22 643 a pozitivních necelých 20 procent.

Nejvíce se covid-19 v současnosti šíří na Uherskohradišťsku, kde se za posledních sedm dní objevilo asi 477 nových případů nemoci v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhý největší nárůst byl zaznamenán na Náchodsku se zhruba 382 případy a třetí nejvyšší na Příbramsku přibližně s 360 případy.

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve středu podruhé v řadě překonal rekord. Po úterních skoro 4 500 nově nakažených přibylo 5 335 případů, což byl nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie.

Kvůli vysokým denním nárůstům počtu nakažených v posledních týdnech dnes ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ohlásil další zpřísnění protiepidemických opatření. Patří mezi ně zkrácení otevírací doby restaurací a hospod do 20.00 ze současných 22.00, střídavá prezenční výuka na druhém stupni základních škol nebo rušení kulturních a sportovních akcí.

Počet infikovaných za den bude podle Prymuly ještě pět až deset dnů stoupat. „Takže se můžeme skutečně dostat na hodnoty, tak jak bylo odhadováno, třeba přes 8 000,“ řekl dnes v podvečer ministr Českému rozhlasu Radiožurnálu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…