Česko se nemůže připojit k žalobě okolo Mostecké uhelné, píše server

23.12.2011 21:23

Podle vysoce postaveného zdroje na federálním soudu ve švýcarské Bellinzoně se Česko nemůže připojit k žalobě kvůli Mostecké uhelné. Švýcaři to prý zamítli proto, že české úřady nedostatečně komunikovaly se švýcarskou prokuraturou.

Česko se nemůže připojit k žalobě okolo Mostecké uhelné, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Švýcarský soud prý zamítl žádost Česka o připojení k žalobě kvůli Mostecké uhelné (MUS). Uvádí to server Českápozice.cz s odvoláním na švýcarský deník Le Temps. Autor článku Valère Gogniat to má prý potvrzené od vysoce postaveného zdroje.

V odůvodnění, proč se Česko nemůže připojit, federální soud v Bellinzoně kritizuje, jak s nimi české úřady komunikovaly. Česká žádost prý byla zamítnuta v pondělí 19. prosince. Podle švýcarského novináře oznámí soud svůj verdikt oficiálně příští týden a Česko bude mít deset dní na odvolání.

SLEDUJEME kauzy: Mostecká uhelná

Není možné, aby se Česká republika stala žalobcem v případu MUS, píše se v rozhodnutí švýcarského soudu. Tato kauza se bude před švýcarským soudem projednávat nejdříve v dubnu, potvrdila mluvčí soudu v Bellinzoně Marcia Gregoriová.

Česká republika příliš dlouho nejevila zájem o přípojení k případu MUS. Informována byla už v roce 2006, a ne až letos v září, jak tvrdí některé české úřady, cituje rozhodnutí soudu deník Le Temps. České úřady zaujaly pasivní postoj, kterým daly jasně najevo svůj nezájem, píše švýcarský deník.

Kvůli případu je nyní zablokováno v přepočtu 12,2 miliardy korun na švýcarských účtech. Česko ale možná neuvidí ani korunu. Ministerstvo financí na dotazy ohledně uvedeného verdiktu švýcarského soudu ale během dne nereagovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…