Česko už nebude euroskeptické, komentují volby Francouzi

14.01.2013 14:10

Komentáře francouzského a belgického tisku dnes k výsledkům prvního kola voleb českého prezidenta zdůrazňují, že do rozhodujícího druhého kola postupují dva proevropští politici.

Česko už nebude euroskeptické, komentují volby Francouzi
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Bez ohledu na výsledek hlasování 26. ledna se Češi otáčejí zády k euroskeptické politice, kterou vedl deset let odstupující prezident Václav Klaus, uvedl server francouzského ekonomického deníku Les Echos. Podporu evropské integraci ze strany Miloše Zemana i Karla Schwarzenberga vyzdvihl například také server politického týdeníku Le Nouvel Observateur. Komentář zdůrazňuje, že výsledek druhého kola je velmi nejistý, ale že na 8,4 milionu českých voličů již uzavřelo kapitolu Klausova euroskepticismu.



Komentátor LesEchos.fr označil Zemana za "eurofederalistu" a zastánce zpevnění struktur Evropské unie včetně společné hospodářské politiky. Schwarzenberg podle článku serveru volá po "solidární Evropě" a větší jednotě všech 27 členů EU.

Francouzský zpravodajský server Direct.Matin.fr vnímá Zemana jako představitele proevropské levice a Schwarzenberga jako zástupce proevropské pravice. To stejné uvedl na svém webu deník Le Figaro, podle kterého je odstupující Klaus velmi euroskeptickým pravicovým prezidentem. Belgické frankofonní deníky také vyzdvihují proevropskou orientaci budoucího prezidenta ČR. "České proevropské hlasování," otitulkoval svůj příspěvek deník Le Soir. "Dva Proevropané v rozhodujícím kole," přidal se i La Libre Belgique.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…