Česko v desítce nejbezpečnějších zemí světa? Letos už ne

04.07.2023 21:34

MONITORING MÉDIÍ Kdybyste chtěli v nejnovějším žebříčku mírumilovnosti jednotlivých států světa najít v první desítce Českou republiku, nepodaří se vám to. Ze sedmého místa totiž naše republika klesla na místo dvanácté, a poprvé od roku 2015 tak vypadla z první desítky. Vyplývá to z údajů Institutu pro ekonomii a mír.

Česko v desítce nejbezpečnějších zemí světa? Letos už ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Při sestavování Globálního indexu zkoumá institut tři hlavní oblasti: rozsah a intenzitu vnitřních a mezinárodních konfliktů, úroveň sociálního zabezpečení a bezpečnosti ve společnosti a míru militarizace daného státu. Celkem se hledí na 23 ukazatelů. Mezi nimi je i výše výdajů na armádu či počet uprchlíků. Ale také počet vězňů.

V české společnosti se na základě výsledků sice zvýšila oproti předloňskému roku bezpečnost, naopak však došlo ke zhoršení v otázce probíhajících konfliktů a militarizace.

V první desítce pak najdeme země jako Island, Irsko, Dánsko, Portugalsko, ale i naše sousední Rakousko. A poslední místo patří již tradičně Afghánistánu. Propad pak zaznamenala také Ukrajina, a to samozřejmě kvůli ruské invazi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…