Česko zakončí předsednictví V4, bude řešit rozpočet EU a brexit

25.12.2019 10:35

Jedním z hlavních témat české zahraniční politiky v příštím roce bude závěr předsednictví ve visegrádské skupině (V4), do níž vedle Česka patří také Slovensko, Polsko a Maďarsko. V první polovině roku se uskuteční řada jednání V4 s partnery z Evropské unie i z jiných světových regionů. V evropské politice bude diplomaty zaměstnávat jednání o víceletém finančním rámci unie na roky 2021 až 2027 nebo jednání o nastavení budoucích vztahů s Británií, která má z EU odejít na konci ledna. Ministerstvo zahraničí příští rok také otevře novou ambasádu v Singapuru.

Česko zakončí předsednictví V4, bude řešit rozpočet EU a brexit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Česko převzalo předsednictví ve V4 v polovině letošního roku a skupinu povede do konce června 2020. Jedním z témat českého předsednictví bylo překonávání sporů v EU a hledání spojenců, se kterými půjde prosazovat na unijní úrovni témata důležitá pro V4. Letos se takto skupina setkala se zástupci Beneluxu a v tomto směru bude české předsednictví pokračovat i v příštím roce, kdy by se měla uskutečnit jednání V4 se severskými nebo s baltskými státy.

V4 plánuje i jednání svých ministrů zahraničí s kolegy ze zemí západního Balkánu. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že celá V4 považuje za svou dlouhodobou prioritu podpořit vstup balkánských zemí do EU. Chce v tomto směru jednat i s Francií, která v říjnu zablokovala zahájení přístupových rozhovorů unie s Albánií a Severní Makedonií, a přesvědčit ji ke změně názoru. V prvním pololetí by se měly uskutečnit i schůzky V4 se státy Východního partnerství, tedy skupiny států východní Evropy, s níž EU blíže spolupracuje, a s Egyptem.

V evropské politice bude vedle diskuse o rozšíření unie významným tématem brexit. Po prosincových volbách v Británii je pravděpodobné, že nová vláda premiéra Borise Johnsona dodrží několikrát odložený termín brexitu a Londýn opustí unii ke konci ledna. Následně bude nutné vyjednat podobu nových vztahů mezi EU a Británií. Česko dlouhodobě usiluje o to, aby spolupráce zůstala co nejtěsnější nejen v ekonomické, ale i v bezpečnostní rovině.

Příští rok bude v EU pokračovat i diskuse o podobě finančního rámce. Česko společně s dalšími 15 státy z východní a jižní části unie usiluje o to, aby se proti současnému období nesnižoval objem peněz na politiku soudržnosti, ze které těží zejména chudší regiony. Premiér Andrej Babiš (ANO) na konci roku vyjádřil pochybnosti o tom, že se podaří dohodu o podobě finančního rámce najít za chorvatského předsednictví v EU v první polovině roku.

Česko bude v příštím roce také pokračovat v přípravách na své předsednictví v EU, které se uskuteční ve druhé polovině roku 2022. Po letošním schválení rozpočtu očekává ministerstvo zahraničí v příštím roce nábor pracovníků na posílené stálé zastoupení v Bruselu. Diplomacie také bude jednat s ministerstvem financí o možnosti pořízení nového sídla stálého zastoupení, protože nynější prostory by v době předsednictví nebyly dost velké. Podle ministra Petříčka by v příštím roce měla vláda najít i základní shodu na tematických prioritách předsednictví.

V lednu začne fungovat nové velvyslanectví v Singapuru, po jehož vytvoření volal letos premiér Andrej Babiš kvůli ekonomickému významu tohoto města v jihovýchodní Asii. Česká diplomacie příští rok očekává dokončení rekonstrukcí zastupitelských úřadů v New Yorku a v Kodani. V projektové fázi přípravy je stavba nového velvyslanectví v Addis Abebě.

Petříček chystá v příštím roce také cesty s podnikatelskými delegacemi do Indie a Kuvajtu, firmy projevily zájem i o další cesty do Latinské Ameriky a do Afriky. Prezident Miloš Zeman by se měl zúčastnit oslav 75. výročí konce druhé světové války v Moskvě, v jednání je i jeho účast na schůzce Číny se státy střední a východní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…