Český premiér Babiš přesvědčoval evropské lídry o využití peněz pro Frontex

18.10.2018 19:19

Český premiér Andrej Babiš získal podporu několika evropských lídrů pro svůj návrh, aby Evropská unie zvážila použití části zvýšeného rozpočtu pohraniční agentury Frontex pro pomoc africkým zemím. Evropa by podle něho měla mít pro Afriku plán ekonomické spolupráce se zvláštním zohledněním migrace. Babiš to řekl po jednání unijního summitu, který schválil závěry týkající se kromě vnitřní bezpečnosti právě migrace a spolupráce s Afrikou.

Český premiér Babiš přesvědčoval evropské lídry o využití peněz pro Frontex
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

„Jsem velice rád, že italský premiér (Giuseppe Conte) mě podpořil v tom, že je potřeba se podívat na ten rozpočet Frontexu... Sám deklaroval, stejně jako bulharský premiér (Bojko Borisov), že oni mají kapacity a že možná část těch peněz bychom mohli použít pro podporu zastavení migrace ve státech severní Afriky,“ řekl Babiš novinářům po jednání hlav států a šéfů vlád osmadvacítky. Zmíněné kapacity znamenají, že státy jsou schopny nahradit příslušníky Frontexu při ochraně hranic vlastní policií.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Schválené závěry summitu obsahují zmínku vyzývající Evropský parlament a Radu Evropské unie k prioritnímu projednání návrhů Evropské komise na posílení pohraniční agentury. EK navrhuje zvýšit rozpočet Frontexu o deset miliard eur (255 miliard korun) na příštích sedm let a personálně posílit agenturu z dnešních přibližně 1 500 na 10 000 osob.

Podle Babiše však vzhledem k výraznému poklesu počtu přicházejících migrantů, který závěry summitu rovněž neberou v úvahu, mohou místo přímé ochrany vnějších hranic pomoci peníze zamýšlené pro agenturu jako příspěvek pro severoafrické země. „K Frontexu se ještě budeme vracet,“ doplnil český premiér, který nepovažuje rozpočet agentury za uzavřenou věc.

Tématem rozhovorů při summitu byl podle českého premiéra rovněž rozpočet na období 2021 až 2027. Babiš se kriticky vyjádřil k plánovanému zvýšení prostředků pro evropské instituce o 23 procent, které vzhledem k zeštíhlování Unie po odchodu Británie označil za „neuvěřitelné“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…