Český průmysl v prosinci klesl o 12,5 procenta. Za celý rok o 1,2 procenta

06.02.2013 9:28

Průmyslová výroba v Česku za loňský rok klesla o 1,2 procenta. Za samotný prosinec se průmyslová produkce snížila meziročně reálně o 12,5 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. K prosincovému poklesu produkce podle statistiků nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a výroba strojů a zařízení.

Český průmysl v prosinci klesl o 12,5 procenta. Za celý rok o 1,2 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

Po vyloučení sezonních vlivů byla prosincová produkce meziročně nižší o 5,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezonních vlivů včetně vlivu pracovních dnů nižší o 0,1 procenta. Prosinec 2012 měl ve srovnání s prosincem 2011 o tři pracovní dny méně. Hodnota nových zakázek v prosinci meziročně klesla o 11,5 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí se v prosinci meziročně snížily o 10,5 procenta

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách loni v prosinci meziročně klesly o 10,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 9,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 10,4 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí se v prosinci meziročně snížily o 10,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 13,4 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v prosinci meziročně snížil o 0,6 procenta a jejich průměrná měsíční nominální meziročně vzrostla o 5,4 procenta na 29.136 Kč.

Pokles produkce

ČSÚ spočítal také výsledky posledního loňského čtvrtletí, podle kterých se proti čtvrtému čtvrtletí 2011 tuzemská průmyslová produkce meziročně snížila o 3,9 procenta a po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 5,1 procenta. Poslední čtvrtletí mělo loni o jeden pracovní den více než předloňské.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly ve čtvrtém čtvrtletí meziročně nižší o 2,6 procenta a nové zakázky meziročně klesly o 2,4 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…