Český rozhlas pod palbou hackerů. Ředitel Zavoral tuší proč

22.06.2023 19:49

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral je spokojený, že je Český rozhlas podle průzkumu agentury Reuters nejdůvěryhodnějším zpravodajským médiem v České republice a zpravodajský Radiožurnál nejposlouchanějším rádiem na českém trhu. Právě Český rozhlas je podle svého ředitele garantem mediálního boje s dezinformacemi, které zaplavují český veřejný prostor.

Český rozhlas pod palbou hackerů. Ředitel Zavoral tuší proč
Foto: Hana Brožková
Popisek: René Zavoral

Český rozhlas čelí od rána hackerskému útoku, který vyřadil z provozu některé servery jako iROZHLAS.cz a další. Podle Zavorala není načasování takto rozsáhlého útoku náhoda. „Aktuální situace není vůbec dobrá, ten útok je velmi složitý a rafinovaný, a proto se nám nedaří po celý den zprovoznit všechny naše systémy,“ uvedl pro Dvacet minut Radiožurnálu s tím, že jsou napadena interní data.

„Nejsem IT odborník, ale domnívám se, že ten útok má souvislost s dnešní konferencí Média a Ukrajina, kterou jsme delší dobu připravovali a prezentovali veřejnosti. Evidentně je někomu trnem v oku, čemu se tady dneska věnujeme, jaké složité téma dneska řešíme,“ má jasno Zavoral.

Zavoral vzpomínal na únor roku 2022, kdy vypukl konflikt na Ukrajině, a vysvětloval, jaké byly bezprostřední kroky Českého rozhlasu. „Na začátku každého konfliktu je nejtěžší udržet na uzdě emoce, asi nikdo si nepředstavoval, že ve 21. století napadne agresivně nějaký stát jiný nezávislý stát, takže my jsme museli zůstat racionální, bez emocí přinášet aktuální zprávy, a za to musím poděkovat všem kolegům,“ prohlásil Zavoral.

„Také jsme hned nabízeli pomoc našim kolegům z rozhlasu Ukrajiny, ať už technicky nebo pomocí rodinám a podobně. Na diplomatické úrovni jsem byl jedním z prvních, kdo se připojil k ukrajinské výzvě, aby bylo Rusko pozastaveno v rámci evropské vysílací unie, protože je nepřijatelné, aby některá média, která ten konflikt schvalují a informují o něm nepravdivě, patřila do unie,“ řekl Zavoral, jak se sám angažoval prostřednictvím rozhlasového výboru Evropské vysílací unie, kde je místopředsedou.

Kvůli bezpečnosti například generální ředitel ČRo zrušil místo stálého zpravodaje v Moskvě. „Museli jsme řešit bezpečnost našich vyslanců na Ukrajině, které jsme tam v prvních dnech vyslali. Bylo důležité také zajistit bezpečnost naší tehdejší moskevské zpravodajky, protože bylo jasné, že informovat pravdivě a nezaujatě z Moskvy nešlo úplně bez povšimnutí ruských úřadů, a pro její bezpečnost jsme nakonec zrušili ten post stálé zpravodajky v Rusku, a naopak jsme zřídili místo stálého zpravodaje na Ukrajině. Tam si navíc myslím, že to místo zůstane i po válce v rámci informování o rekonstrukci Ukrajiny a podobně,“ vysvětloval Zavoral.

Ten je spokojený s tím, jak je v českém prostoru vnímán Český rozhlas a jeho důvěryhodnost. „Od vypuknutí války na Ukrajině roste kredibilita veřejnoprávních médií, je to vidět i na rekordních číslech poslechovosti Českého rozhlasu, například Radiožurnál je aktuálně nejposlouchanější stanicí na českém trhu. Zájem o naše zpravodajství rostl už za covidu a nyní se to jen prohlubuje a za to jsem rád. Český rozhlas je navíc podle nového výzkumu nejdůvěryhodnějším médiem v Česku, jsme podruhé za sebou před Českou televizí. Jsem za to rád, je tu očividný zájem o důvěryhodné objektivní a nezávislé zpravodajství, obzvláště v době, kdy tady bojujeme s dezinformačními kampaněmi,“ uvedl Zavoral.

Právě veřejnoprávní média podle něj musejí svádět boj s dezinformacemi a poskytovat lidem objektivní zpravodajství. „Musíme věnovat hodně energie do budování mediální gramotnosti, v tom jsme velmi aktivní, máme například projekt Ověřovna, kde si lidé mohou ověřovat, jak se ty věci mají. Je to naše práce, abychom dělali tu osvětovou činnost a posluchačům vysvětlovali ty narativy, které společností probíhají,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…