Český šašek u carského stolu. Džamila Stehlíková promluvila o Miloši Zemanovi

04.09.2015 16:28

Český šašek u ruského carského stolu, tak hodnotí prezidentovu cestu do Číny a setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. A poukazuje na „faul“ českého prezidenta, který by dle ní mohl mít pro Evropu vážné následky.

Český šašek u carského stolu. Džamila Stehlíková promluvila o Miloši Zemanovi
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Stehlíková na úvod svého komentáře poukazuje na skutečnost, že Zeman se zúčastnil jako jediný představitel západních zemí monstrózní vojenské přehlídky na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Dle exministryně pro lidská práva mu patrně nevadí nebezpečná čínská rozpínavost, ani přítomnost ruského prezidenta, což jsou důvody, pro které do Číny údajně nedorazili západní státníci. Putin jakožto autoritativní vůdce je prý naopak pro Zemana zářným příkladem velkého politika.

„Zeman skutečně obdivuje a ze srdce fandí tomuto ruskému státníkovi, který oživil studenou válku a konfrontaci se Západem, zosnoval anexi Krymu, rozpoutal vojenský konflikt na Ukrajině, a aby se na něj přes to všechno nezapomnělo, ještě občas zaharaší jadernými zbraněmi. V situaci, kdy všichni evropští státníci ukončili s Putinem standardní vztahy, tato politika banditismu Zemanovi evidentně imponuje. Proč? Putin a Zeman mají mnoho společného,“ uvádí Stehlíková s tím, že kromě jiného je to trauma odmítnutí Západem.

Potěšení trucovat

Smyslem Zemanovy cesty do Číny a setkání s Putinem nebyly dle Stehlíkové české ekonomické zájmy, nýbrž prezidentovo potěšení trucovat. „Vybočit z evropské řady, naštvat lumpenkavárnu – a především se trochu ohřát na slunečních paprscích hned dvou politických velikánů – čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina, na dotek ruky se přiblížit skutečné obrovské moci, což prezidentovi nikoliv největší středoevropské země skýtá pocit, že se nějakým způsobem na té moci podílí,“ argumentuje politička.

A tentokrát se dle jejího soudu opravdu Zemanovi, když vyslovil nahlas touhu po tom, co ruské vedení v tajnosti již realizovalo. „Ve snaze si zahrát na strůjce dějin, Miloš Zeman v Pekingu vyzval Putina, aby se jeho země připojila k mezinárodnímu úsilí proti teroristickým akcím Islámského státu,“ uvádí Stehlíková s tím, že ve chvíli, kdy Zeman pronášel své rétorické návrhy, formace ruských letounů už brázdily nebe nad Sýrií a na syrském území se objevili první rusky mluvící vojáci. Stehlíková na tomto místě poznamenává, že tiskový mluvčí Kremlu přítomnost ruských vojenských jednotek na území Sýrie popřel.

Destabilizace Evropy za asistence Zemana

Politička spekuluje, že Putin chce tímto krokem přinutit západní lídry, aby s ním počítali a brali ho vážně. Navíc prý chce ruský prezident za každou cenu udržet u moci Bašára Asada, strhnout na svoji stranu Írán, zachovat vliv Gazpromu na kontinentu a zamezit šíření vlivu Islámského státu a dalších islámských radikálů do postsovětských muslimských republik, které stále jsou v oblasti ruského zájmu.

Účast Ruska ve válce na Blízkém východě však dle Stehlíkové akorát prodlouží agónii režimu Bašára Asada a občanskou válku v Sýrii, prohloubí uprchlickou krizi a destabilizuje Evropu. A právě destabilizace Evropy a posílení vlivu Ruska v bývalých sovětských koloniích je prý hlavním Putinovým cílem. „Český prezident Miloš Zeman mu vydatně asistuje,“ konstatuje Stehlíková.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…