Český voják je míň než americký? Okamurův vzkaz Černochové

28.06.2023 15:40

Při projednávání dohody o obranné spolupráci mezi ČR a USA v Poslanecké sněmovně si vzal slovo Tomio Okamura (SPD). Je toho názoru, že vláda dosud přijatelně ani logicky neodůvodnila návrh na ratifikaci obranné dohody s USA. Ta je pro Česko údajně nevýhodná, čeští vojáci nebudou mít stejná práva jako američtí. Vadí mu i to, že je napsána na 10 let bez možnosti výpovědi. „Tahle země není jen vaše,“ vzkázal poslancům a vyzval k podpoře zákona o referendu. Na ministryni Janu Černochovou se rozhodl být hodný. „Já mám ženy rád,“ řekl.

Český voják je míň než americký? Okamurův vzkaz Černochové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura také navrhoval na pořad schůze zákon o referendu

Sněmovna dnes projednává česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Dohoda čelí kritice opozičního hnutí SPD. Smlouvu podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve Washingtonu, měsíc předtím smlouvu odsouhlasila vláda Petra Fialy (ODS). Tomio Okamura u řečnického pultíku jasně prohlásil, že SPD bude hlasovat proti ratifikaci. „Za hnutí SPD zdůrazním hned v úvodu, že SPD říká jasné NE americkým vojákům a cizím základnám v České republice, a budeme hlasovat proti této dohodě,“ řekl a doplnil, že SPD tak bude jedinou stranou v Parlamentu ČR, která tak učiní.

Nejedná se dle slov předsedy SPD o smlouvu o obranné spolupráci, nýbrž o přítomnosti vojenských jednotek USA na území České republiky, což umožní silám USA používání 11 vojenských prostorů. V rámci zabezpečení pořádku lze však podle Okamury použít americké ozbrojené síly i mimo území těchto 11 prostorů.

Okamura připomněl, že pokud bude smlouva ratifikována, na českém území se budou volně pohybovat ozbrojené síly USA a tento vojenský personál bude disponovat stejnými privilegii jako diplomati působící v rámci diplomatických misí. „Touto dohodou Fialova vláda zvýhodnila americký vojenský personál na úroveň diplomatických misí. Tato dohoda zavádí volný režim příjezdů, odjezdů, přivážení jakýkoliv movitých věcí a skladování zbraní a střeliva do těchto prostorů, a to bez možnosti kontrol ze strany České republiky,“ vysvětlil Okamura a přirovnal smlouvu k principu, na kterém v České republice fungují ambasády cizích zemí. „De facto se bude jednat o podobný princip, jaký je aplikován na teritoria ambasád. Tedy nemůžeme dovnitř, nevíme, kdo tam je, co tam je uskladněno a nevíme, jaká se tam provádí činnost,“ upozornil.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Dohoda je podle Okamury pro Českou republiku „jednostranně nevýhodná“, vzhledem k tomu, že českým vojákům neuděluje stejná práva jako vojákům americkým. Okamura zmínil, že smlouva je uzavřena na 10 let s nemožností ji vypovědět a smlouva tím zaváže i příští vlády, které nastoupí po té Fialově, a že počet zde pobývajících amerických vojáků není ve smlouvě obsažen.

Okamura se pozastavil i nad výrokem ministryně Jany Černochové, podle které bude přítomnost vojenských vojáků dle dohody podléhat schválení Parlamentem ČR – on sám ve smlouvě dle svých slov nic takového neviděl a je si tím pádem vědom rizika, že USA budou po ratifikaci smlouvy postupovat už bez ohledu na Parlament ČR. „Je zde enormní riziko, že po ratifikaci vláda potichu umožní USA podle dohody postupovat a nic dalšího už parlament ke schvalování nedostane. Maximálně dá formální souhlas vláda, nebo se bude rovnou postupovat podle dohody – automaticky i u ozbrojených sil USA, které zde již budou takzvaně na cvičení,“ vyjádřil své obavy. A doplnil, že do smlouvy je nutno přímo vepsat, že před uplatněním obranné dohody na českém území bude třeba souhlasu obou komor Parlamentu ČR.

„V usnesení vlády ČR ze dne 26. dubna 2023 dodnes není toto její rozhodnutí k ratifikaci obranné dohody s USA přijatelně a logicky zdůvodněno,“ vyslovil další z důvodů svého znepokojení se smlouvou Okamura s tím, že ačkoliv bylo odůvodnění vládou delegováno na ministryni Černochovou, ta v takto zásadním rozhodnutí nemůže zastupovat celou Českou republiku.

„Píše nám spousta rozhořčených občanů, že zde žádné cizí základny nechce. A já s nimi souhlasím,“ řekl Okamura. Z tohoto důvodu požádal Poslaneckou sněmovnu o podporu návrhu SPD na zákon o referendu při jeho projednávání ve Sněmovně. Upozornil, že vládní koalice ve volbách získala pouze 43 % hlasů občanů České republiky. Pobyt cizích vojsk vnímá Okamura jako omezení suverenity České republiky a parlament dle jeho názoru nemá bez souhlasu občanů právo dohodu odsouhlasit. „Tahle země není, vážení kolegové, jen vaše. Je nás všech, všech občanů České republiky, a vy byste to měli respektovat a v prvé řadě požádat občany o jejich souhlas,“ apeloval na poslance.

V závěru své řeči se Okamura obrátil k ministryni Černochové ohledně jejích „osobních útoků“. On sám prý zůstane gentlemanem a do osobní roviny v útocích neklesne. „Paní ministryně, já mám ženy rád a já opravdu na vaše útoky reagovat nebudu, protože jste žena – a já jsem samozřejmě nad věcí,“ řekl ministryni s tím, že je vlastně stejně na nadávky zvyklý. „Vždycky útočí ti, kterým klesá podpora,“ poznamenal Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…