Český voják zraněný v Afghánistánu je dál ve vážném stavu

09.07.2014 10:07

Zdravotní stav českého vojáka, který byl zraněn při úterním útoku Talibanu v Afghánistánu, je nadále vážný, ale stabilizovaný. Má za sebou dvě náročné operace a podle odhadu vedoucího českého zdravotního týmu v Afghánistánu zůstane v tamní nemocnici ještě minimálně deset až 14 dnů. Uvedl to náčelník generálního štábu Petr Pavel před schůzkou s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem obrany Martinem Stropnickým.

Český voják zraněný v Afghánistánu je dál ve vážném stavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

Pavel šel informovat premiéra a ministra obrany o stavu zraněného vojáka a o aktuální situaci v Afghánistánu, kde se nedaleko základny Bagrám na východě země v úterý odpálil sebevražedný atentátník a zabil čtyři české vojáky a jednoho zranil.

Zraněný devětatřicetiletý rotmistr byl po bezprostředním ošetření na místě převezen do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám. Pavel dnes uvedl, že je stále ve velmi vážném stavu na to, aby byl schopen převozu, přesto vykazuje mírnou prognózu ke zlepšení.

Při výbuchu zahynulo podle české armády také sedm afghánských civilistů včetně jednoho dítěte. Asistenční mise OSN v Afghánistánu nicméně uvádí, že kromě českých vojáků zahynulo nejméně 12 civilistů včetně deseti dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…