Čeští překladatelé, kteří se snaží čtenářům ukázat pravdu o Rusku a Ukrajině, promluvili

04.01.2017 20:35

O tom, proč vznikl a jaké jsou cíle serveru TaPolitika.cz, hovořil se dvěma z jeho deseti pracovníků server HoupaciOsel.cz.

Čeští překladatelé, kteří se snaží čtenářům ukázat pravdu o Rusku a Ukrajině, promluvili
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve vzpomínkovém komplexu Vítězství na Pokloné hoře v Moskvě

Za místo vzniku webu TaPolitika.cz lze prý označit Twitter, kde se v průběhu posledních dvou let vyprofilovala skupina lidí, kteří si mezi sebou sdíleli různé informace z ruských a ukrajinských zdrojů. „Obvykle to bylo tak, že někdo dal odkaz na zdroj a krátce, v délce odpovídající parametrům Twitteru, popsal, o čem článek je. Časem se ovšem zjistilo, že velká část lidí nedokáže ruské zdroje číst, protože neumí rusky, a že veškeré informace čerpají pouze z těchto krátkých tweetů. Na druhé straně se v našem internetovém prostoru objevovalo stále více webů, které psaly o ukrajinské válce a o Rusku nepravdivé informace, a my zjišťovali, že to jsou jediné zdroje, které má český čtenář bez znalosti ruštiny k dispozici. A že až na pár článků v mainstreamových médiích od seriozních autorů, jako jsou Jefim Fištejn, Michael Romancov, Ondřej Soukup, Petra Procházková a jiní, se vlastně český čtenář nemá šanci v otázkách Ruska a Ukrajiny orientovat,“ vysvětlují dva z překladatelského týmu, Vláďa Foltán a Lenka Benešová.

  • Celý text je ZDE

A tak se prý stalo, že někdy v létě minulého roku několik lidí začalo překládat texty ruských autorů, vkládat je do poznámek na svém FB profilu a sdílet je na Twitteru původně jen pro své přátele. „Ovšem ta skupina lidí se ukázala být mnohem větší, než kdokoliv z nás čekal, a čtenost našich poznámek byla opravdu velká. Což nás, stále ještě nezávisle na sobě, povzbuzovalo do další práce. Pak se nám stalo, že jsme přeložili jeden článek víckrát, a to nás donutilo začít spolupracovat. Což je začátek naší překladatelské dílny „A nikdy jinak!‘,“ svěřila se dvojice překladatelů.

Název skupiny překladatelů „A nikdy jinak!“ odkazuje na předlistopadové heslo „Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!“.

„Připomíná nám, co se může stát, když rezignujeme a nebudeme aktivně utvářet osud naší země. Když nebudeme cíleně usilovat o udržení evropských demokratických standardů a přestaneme vnímat euroatlantické integrační struktury jako prostor, do kterého chceme patřit. Dokud se Rusko v mezinárodních vztazích nestane demokratickým partnerem, bude v něm vždy čekat nějaký Putin, který nás na další věky věků sevře v drtivé náruči a nepustí. Informováním o tom, jaká ta náruč ve skutečnosti je, chceme přispět k tomu, aby se to nestalo,“ uvádějí překladatelé.

Překladatelům stojícím za serverem TaPolitika.cz bývá vyčítáno, že z Ruska neukazují nic pozitivního. „To ale není pravda, jako jediní přinášíme příklady statečného a uvědomělého chování těch Rusů, kteří se nehodlají smířit s tím, co se v jejich zemi děje, a jsou ochotni se postavit proti navzdory tomu, že se tím vystaví nenávisti ze strany většinové společnosti. Dobře víme, že v Rusku lze nalézt mnoho krásného, zejména na poli umění, naše práce je ale omezená i naší kapacitou. Překládáme a tvoříme ve volném čase, nejsme za to placeni a současné tempo většinu našich dobrovolníků plně vytěžuje. Musíme prioritizovat,“ vysvětlují, proč je podoba jejich serveru taková, jaká je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…