Čeští vojáci po návratu z Mali dostanou medaile za působení v zahraničí

05.10.2018 6:44

Čeští vojáci po návratu z Mali dnes dostanou na pražském Vítkově medaile za službu v zahraničí. Za půlroční misi, během které hlídali velitelství výcvikové mise Evropské unie, doprovázeli velitele při výjezdech mimo základnu nebo cvičili malijské vojáky, budou oceněni čtyři desítky vojáků.

Čeští vojáci po návratu z Mali dostanou medaile za působení v zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nástup příslušníků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací za účasti ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové a náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře

Jednotka v Mali působila od počátku března, zpět do Česka se vrátila v polovině září. Její jádro tvořili vojáci ze 132. dělostřeleckého oddílu z Jinců, doplněna byla z dalších útvarů.

Čeští vojáci mají v Bamaku, hlavním městě Mali, na starosti ostrahu velitelství, ozbrojený doprovod příslušníků štábu nebo vyčlenění sil rychlé reakce. Dva vojáci pak cvičí malijské kolegy. Spolupracují s francouzskými, německými, španělskými a malijskými jednotkami. V africké zemi se musí vypořádat s rozdílnými klimatickými podmínkami.

Bezpečnostní situace je v hlavním městě a jeho okolí oproti severu a středu země relativně klidná. Přesto se ale čeští vojáci v minulosti dostali do kontaktu s nepřítelem. Minulý rok v červnu se asi dvacítka českých vojáků střetla s teroristy, kteří zaútočili na hotelový komplex. Boj proti nim trval několik hodin. Další česká jednotka musela zbraně použít při ochraně velitelství.

Dělostřelce z Jinců v září v Mali vystřídali vojáci 4. brigády rychlého nasazení, jádro nové jednotky tvoří vojáci ze Žatce. V listopadu se český kontingent početně rozšíří. Mandát, který dosud povoloval do země poslat až 50 vojáků, se rozšířil na 120.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…