Cestou pana Vystrčila se v zahraniční politice nic nemění, ujišťuje Petříček. Nepotřebujeme prý narovnávat páteř

04.09.2020 21:32

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) doufá, že až opadnou emoce z cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan, že se vrátíme k věcné diskusi o našem strategickém partnerství. Peking totiž na Vystrčilovu cestu reagoval poměrně ostře, uvedl, že za ni Vystrčil zaplatí vysokou cenu. Petříček to řekl ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Cestou pana Vystrčila se v zahraniční politice nic nemění, ujišťuje Petříček. Nepotřebujeme prý narovnávat páteř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček zároveň v Českém rozhlasu uvedl, že je pro něj nepřijatelné, aby padala takto silná vyjádření na adresu Česka. A to přesto, že cesta Vystrčilovi nebyla vládou doporučena. Ve vztahu dvou suverénních zemí by totiž podle Petříčka takové výrazy padat neměly. Zároveň dodal, že pro čínskou stranu je to emotivní a citlivé téma. 

„Na druhou stranu jsme opakovaně zdůraznili, že na naší pozici a na politice České republiky se nic nemění. Cesta pana Vystrčila není žádným obratem o 180 stupňů. Budeme pokračovat v tom, co jsme dělali doposud – ať už ve věcech, kde můžeme najít shodu, ale i tam, kde se s Čínou naprosto míjíme,“ sdělil Petříček s dovětkem, že je pro něj důležité vést dialog o lidských právech, svobodách menšin a podobně.

„Opakovaně čínské straně zdůrazňujeme, že spolupráce s Tchaj-wanem je pro obě strany přínosná, ale to neznamená, že bychom měnili principy naší politiky,“ dodal ministr zahraničních věcí. 

Petříček se následně také vyjádřil ke slovům Vystrčila, který uvedl, že na Tchaj-wan mimo jiné dorazil proto, abychom narovnali záda a chovali se jako suverénní země. „To, že se o zahraniční politice bavíme, je podle mě důkazem sebevědomí, nikoliv toho, že bychom někde potřebovali narovnávat páteř,“ míní Petříček.

Závěrem zdůraznil i to, že není v zájmu Česka nebo Evropy se odříznout od Číny. „Politika, která byla nastavena v 90. letech, stále dává smysl – to nám ale nebrání zvedat sporná a citlivá témata,“ uzavřel.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…