Chalupa: V třídění odpadků jsme jedni z nejhorších v EU

18.01.2012 18:54

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy sice Češi nejsou „lajdáci“ v třídění odpadků. Zároveň jsou ale prý jedni z nejhorších v Evropě. Skoro 60 procent odpadků skončí na skládkách.

Chalupa: V třídění odpadků jsme jedni z nejhorších v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na tiskové konferenci

Tomáš Chalupa je ve funkci ministra životního prostředí už rok. Kdyby měl říct, co je podle lidí největším ekologickým problémem, pak by prý řekli odpady. „Na jedné straně nejsme nějací lajdáci v tom, co se třídí,“ uznal na rádiu Impuls. „Jenže skoro 60 procent skončí na skládkách,“ dodal vzápětí.

Podle něj jsou Češi v tomto čísle jedni z nejhorších v Evropě. Sice se prý pořád 30 procent odpadků vytřídí nebo jinak využije, přesto jde o poměrně nízké číslo. Zavést zálohu na plastové lahve ale prý nechce.

„Nejsem moc příznivcem ekologického diktátu,“ vysvětloval Chalupa. „Lidé to buď přijmou, nebo nepřijmou,“ vysvětloval. Podle něj musí lidé pochopit efekt třídění odpadků, zavádět vratné plastové lahve jako v Německu prozatím nechce. Přirovnal to k počátkům sběrných dvorů. Panovala tehdy velká skepse, že lidé na ně nebudou nic dovážet. „Dneska je obrovská poptávka, že sběrný dvůr se ujal v každé menší obci,“ pochvaloval si ministr.

Dalšími tématy, na která se chce Chalupa v novém roce zaměřit, bude pokračování programu Zelená úsporám nebo Národní park Šumava. Na Zelenou úsporám bude navazovat nový program, v němž budou ale dost možná nižší dotace než předtím. O Šumavě budou muset ještě diskutovat jednotlivé strany koalice. Výsledná procenta, která určí, na jak velké části bude Šumava rozdělena, ale podle ministra musí odsouhlasit obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …