Chalupa šetří na těžké časy, skřípne národní parky

01.10.2011 17:53

Upravené cesty, lavičky, rozhledny, přehledná značení, informační tabule. S takovými vymoženostmi se milovníci národních parků asi budou muset nadobro rozloučit. Na vině je úsporný plán Ministerstva životního prostředí. To v rámci svých úsporných opatření parkům razantně seškrtávají dotace. Například Krkonošský národní park, který loni hospodařil s 169 miliony korun jich v příštím roce dostane jenom 112. Příspěvky ze státní pokladny přitom dlouhodobě patří k majoritnímu příjmu národních parků.

Chalupa šetří na těžké časy, skřípne národní parky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

„Bude to znamenat omezení naší činnosti pouze na aktivity nutné, tedy dané zákonem nebo bezprostředně související s fungováním národního parku," řekl člen Správy KRNAP Radek Drahný Lidovým novinám. Jeho kolegové přitom upozorňují, že změny se radikálně dotknou především turistů.


Nespokojenost však projevují i ochránci přírody. Ti se zase obávají, že nutnost zajistit si příjmy učiní parky náchylnější k nabídkám různých těžařských lobby. „Existuje riziko, že bude vznikat velký tlak na to, aby parky víc těžily dřevo a tím budou poškozovat přírodu," hrozí Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí Duha. Dodává, že peníze na údržbu parků by se jistě našly. „Nesměly by se však vyhodit na takové věci, jako je miliardy předražená zakázka," míní.


Chalupa: Zeštíhlující kúra nikdy neuškodí


Kritika zaměstnanců parků a ochranářů však názor ministerstva zřejmě nezviklá. „Žádné státní instituci taková zeštíhlovací kúra neuškodí," míní šéf resortu Tomáš Chalupa. Národní parky tak čeká propouštění zaměstnanců i radikální snižování provozních výdajů. Organizace podřízené MŽP se tak připravují na nastávající „těžké časy".


V roce 2012 by se tak podle Chalupy měla provést většina úsporných opatření. „Aby se to neřešilo, až to přijde, s mnohem většími náklady i oběťmi," uzavírá ministr.

 

Čtěte také:

Chalupa dnes uzavře dohodu s Poláky o snížení emisí v příhraničí 

Ministr Chalupa: Průmysl má na kvalitu ovzduší velký vliv, ale není sám 

Rozleptá ekotendr vládu? Ne. A zasáhne i loutkář Klaus 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…