Chcete na koleje a nejste očkovaní? Počítejte s pravidelným šťouráním, varují studenty

24.08.2021 20:23

Vláda přišla s dalším opatřením. Neočkovaní studenti se budou muset pravidelně testovat, pokud chtějí bydlet na kolejích. Jsou obavy, že bude nedostatek „kontrolorů“. Technologický náskok má údajně Brno.

Chcete na koleje a nejste očkovaní? Počítejte s pravidelným šťouráním, varují studenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antigenní testovací sada na Covid 19, ilustrační foto

Podle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které vstoupí v platnost 31. srpna, mohou vysoké školy ubytovat studenty pouze, pokud předloží test. Antigenní test bude platit tři dny a PCR test týden.

Lze údajně provést také samotest nebo test v přítomnosti zdravotníka. Osvobozeni od těchto restrikcí budou studenti, kteří covid průkazně prodělali, nebo ti očkovaní. V reálu to bude znamenat, že pracovníci vysokoškolských kolejí budou nuceni několikrát týdně kontrolovat stovky, případně tisíce studentů, kteří nejsou očkovaní a bydlí na kolejích.

„V případě, že student výše uvedené neprokáže, není mu umožněn vstup do ubytovacího zařízení,“ prohlásil Kryštof Berka z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Univerzity se tak do budoucna mohou potýkat s nedostatkem personálu, který bude neočkované studenty kontrolovat. Na to jsou údajně připraveni třeba na Masarykově univerzitě v Brně. „Na tuto variantu jsme připraveni díky naší univerzitě a jejímu systému již z jara, takže se nejedná o nic nového. Student je povinen v informačním systému (IS) zaznamenávat testy s výsledky a případné očkování, a to je nahrané na ISIC kartě a při příchodu na kolej jsou na recepci čtečky těchto karet a ty jsou propojeny se softwarem ISkam. Po pípnutí se zobrazí recepční, zda-li je student OK, a potom může vstoupit na koleje,“ pochlubil se geniálním systémem univerzity její mluvčí Brňák Pavel Žára.

Podobným systémem se může pyšnit také Mendelova univerzita, rovněž brněnská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…