Chcete šetřit? Uberte svátek. Pak se zeptali lidí, který. Fandové Havla nebudou rádi

03.03.2023 16:50 | Ze sítí

Vláda ve Sněmovně svádí boj s opozicí o snížení valorizace důchodů. Přitom by se na penze daly najít finanční prostředky poměrně snadno – stačilo bylo se inspirovat u Dánska, které zrušením státního svátku získalo do rozpočtu v přepočtu 10 miliard českých korun.

Chcete šetřit? Uberte svátek. Pak se zeptali lidí, který. Fandové Havla nebudou rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Dánsko uvádí, že zrušením svátku Velký den modliteb získá státní kasa až tři miliardy dánských korun ročně (v přepočtu asi 10 miliard Kč). Lidé díky tomu jdou o jeden den navíc do práce a jeden den za rok navíc tak platili daně ze svých příjmů.

Získané peníze chce dánská vláda využít k dosažení závazku NATO dávat na obranu dvě procenta HDP, upozorňuje například BBC.

Objevují se tak návrhy, že stejnou cestou by se mohla vydat i česká vláda. Pokud by Česko teoreticky zrušilo dva svátky, mohlo by to pokrýt celou červnovou mimořádnou valorizaci důchodů, kterou chce v rámci šetření omezit.

„Zrušení jednoho svátku by české ekonomice přineslo 0,25 až 0,4 procenta HDP navíc. Zrušení dvou svátků by tak letos zvýšilo výkon celé ekonomiky nejpravděpodobněji o zhruba 48 miliard korun. Veřejné kase by tak přineslo přibližně 18 miliard korun. To zhruba odpovídá ‚výnosu‘ veřejné kasy ze snížení červnové mimořádné valorizace,“ vypočítal pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Pro zrušení svátku by byl i publicista Michael Žantovský. „V Dánsku právě zrušili jeden státní svátek. Získané prostředky ca Kč 10 mld. půjdou na obranu. Dánsko mělo 11 státních svátků. My máme 13. Potřebujeme-li peníze do rozpočtu, bez jednoho z nich bychom se obešli. (Hejty prosím posílat správci státního rozpočtu.),“ napsal ve svém tweetu.

Jaké státní svátky by bylo ideální v Česku zrušit nastínil právník Petr Němec. „Svátky ke zrušení po vzoru Dánska: Svátek práce, Den upálení mistra Jana Husa, Den české státnosti. Ani jeden ten den neslouží k nějaké hlubší společenské debatě či připomínce, natož aby k tomu bylo nutné volno,“ uvedl.

V anketě na stránkách CNN Prima NEWS hlasovali lidé o tom, jaký jeden svátek by v případě následování Dánska měla Česká republika zrušit. S jednoznačným náskokem získal nejvíce procent (více než 45 %) svátek Den boje za svobodu a demokracii (17. listopadu), po něm s větším odstupem následoval Svátek práce (1. května).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nenechme se oblbovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 03.03.2023 17:30:22
Stanjura zase něco chystá, tak mává Dánskem. Největší úspora by byla, kdyby odstoupily ty probruselské, proamerické, proněmecké a proukrajinské štěnice co nám jako vládnou.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…