Chemický útok v Sýrii: Co zatím padlo a kdo se na koho vzteká

06.04.2017 10:52

Světové reakce na poslední bombardování v Sýrii: Západ odsuzuje syrský režim. Prezident Trump dokonce hovoří o „změně americké politiky vůči Sýrii“. Rusko přichází s alternativní verzí incidentu.

Chemický útok v Sýrii: Co zatím padlo a kdo se na koho vzteká
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Prezident Spojených států Donald Trump na středeční tiskové konferenci prohlásil, že chemický útok proti syrským civilistům z jeho pohledu „překročil mnoho hranic“ a změnil jeho dosavadní postoj k Sýrii a jejímu prezidentu Bašáru Asadovi.

„Jsem si vědom toho, že nesu odpovědnost. Budu ji nést s hrdostí,“ uvedl americký prezident Donald Trump v odpovědi na otázku týkající se úterního oficiální prohlášení Bílého domu, ve kterém byla vina za útoky v Sýrii částečně přisouzena bývalé prezidentské administrativě Baracka Obamy.

„Nyní je to má zodpovědnost. Měl velkou příležitost, kterou promarnil,“ cituje Trumpova slova americká CNN.

Prezident Trump se i nadále přidržuje své verze o tom, že selhání bývalého prezidenta Obamy zareagovat na překročení jeho vlastní červené linie „bylo velkou chybou, která Spojené státy posunula daleko zpátky, nejen v Sýrii, ale i v ostatních částech světa“.

Samotný úterní útok na malé město v syrské provincii Idlíb, po kterém přišlo o život alespoň 70 lidí, Trump popsal jako „akt hyenismu“.

„Včerejší chemický útok byl neuvěřitelně otřesným činem spáchaným proti nevinným lidem, včetně žen, dětí, a dokonce i krásných, malých miminek. Jejich smrt je tragédií pro celé lidstvo. Takové akty hyenismu ze strany Asadova režimu nemohou být tolerovány. Spojené státy spolu se svými spojenci na celém světě odsuzují tento otřesný útok a jakékoli útoky jemu podobné,“ cituje Trumpova slova CNN.

Přeživší útoku proti malému syrskému městu sdělili médiím, že bomby na město padaly ze vzduchu, což přímo protiřečí oficiální verzi událostí syrské vlády.

Celosvětový odpor vůči útokům podobného typu se naplno projevil ve středu, kdy v souvislosti s útokem Bílý dům okamžitě odsoudil Asadův režim. Stejnou reakci vyvolala zpráva ze Sýrie v Organizaci spojených národů, kde zejména západní státy zkritizovaly Rusko za podporu syrské vlády.

Světová zdravotnická organizace ve svém prohlášení uvedla, že oběti útoku vykazovaly známky kontaminace nervovým plynem. Amnesty International zašla ještě dál, kdy uvedla, že důkazy svědčí o „vzdušném chemickém útoku“. Momentálně mezinárodní agentury vyšetřují původ chemikálie použité při útoku.

„Když zabijete nevinné děti za použití chemického plynu, který je tak smrtící, že mnozí lidé se zděsili, jen když o jeho použití zaslechli, zajde to skutečně příliš daleko, daleko za červenou linii,“ uvedl americký prezident.

Ministr zahraničí Spojených států Rex Tillerson sdělil ve středu novinářům, že „nemá nejmenších pochyb o tom, že je syrská vláda v čele s Bašárem Asadem odpovědná za poslední útoky“. Tillerson dále vyzval Rusko, aby se „pečlivě zamyslelo“ nad možností další podpory Asadova režimu.

Odpověď syrského režimu

Damašek kategoricky odmítá použití jakéhokoliv jedovatého plynu ve vesnici Chán Šajchún, kde došlo v úterý k útoku. Syrská armáda zbraněmi takového typu navíc ani nedisponuje, uvedl zdroj z syrského ministra zahraničí.

„Teroristické skupiny, jež jsou ve městě Chán Šajchún aktivní, a jejich západní a regionální spojenci rozšířili zprávu o útoku s použitím nervového plynu v provincii Idlíb,“ cituje slova zdroje ze syrského ministerstva zahraničí server Sana.

„Jak již tomu bývá alespoň v posledních čtyřech letech zvykem, tyto skupiny přicházejí s falešnými obviněními s úmyslem poškodit ozbrojené síly Syrské arabské republiky,“ dodal.

„Nová mediální kampaň přichází po vojenských úspěších syrské armády a jejich spojenců v boji proti terorismu. Tyto falešné zprávy byly speciálně vytvořené před jednáním zástupců zemí EU o Sýrii, kde je potřeba ospravedlnit ostré rezoluce proti Sýrii,“ uvedl zdroj ze syrského ministerstva zahraničí.

Rusko tradičně předkládá alternativní verzi

Rusko se přidržuje verze, podle které plyn při samotném útoku použit nebyl, k jeho úniku ovšem došlo poté, co jedna z bomb zasáhla továrnu na výrobu chemických zbraní.

Ruské ministerstvo obrany na své facebookové stránce uvedlo, že bomby svržené syrskou armádou zasáhly „továrny na produkci chemické zbraňové munice“ na východním okraji města Chán Šajchún. Chemický arzenál má přitom patřit „teroristům“, kteří odtamtud převážejí zbraně do Iráku.

„Mezi 11:30 a 12:30 místního času syrská armáda bombardovala východní okraj města. Cílem byl vojenský sklad s technikou náležící teroristickým skupinám,“ cituje slova generál majora Igora Konašenkova ruská informační agentura Interfax.

Čas útoku, o kterém hovoří ruské ministerstvo obrany, se tak rozchází s verzí deníku The New York Times, který ve svém článku odkazuje na výpovědi očitých svědků, kteří udávají, že k útoku došlo kolem sedmé hodiny ranní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…