Chladná analýza: Proč šéf lidovců pálí do "vražedných komunistů" právě teď

19.12.2012 16:55

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se na webu ParlamentníListy.cz nebojí odpovídat na dotazy čtenářů, i když jsou pro něj často hodně nepříjemné. Obhajuje v nich svůj postoj ke KSČM, kterou považuje za nedemokratickou stranu, ale hlásí se i k odpovědnosti lidovců za vývoj země v uplynulých třiadvaceti letech.

Chladná analýza: Proč šéf lidovců pálí do "vražedných komunistů" právě teď
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Ačkoli KDU-ČSL nemá zastoupení ve sněmovně a není tak v centru aktuálního politického dění, její předseda Pavel Bělobrádek je na webu ParlamentníListy.cz častým terčem dotazů čtenářů. V uplynulých dnech čelil velice ostře formulovaným otázkám kvůli svému postoji ke KSČM, odpovědnosti lidovců za vývoj země v posledních 23 letech i svému vystupování v pořadu České televize Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové.

Tazatelé mu často vyčítali, že nepovažuje KSČM za demokratickou stranu a že tvrdošíjně opakuje, že se komunisté dostatečně nedistancovali od čtyřiceti let, kdy byli u moci, ani se za ně neomluvili „Podívejte se na jejich stránky. Omluvili se soudruhům vyloučeným v roce 1968 a obecně za represe. Nikdy se neomluvili za vraždy, mučení, věznění a loupeže. Navíc se hlásí k marxismu, což hovoří samo za sebe,“ reaguje předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Za převodní páku církve může lidovce považovat jen člověk žijící v bludech

Ve stejném duchu odpovídá i na další podobné dotazy. „Kde se od toho KSČM distancovala? V jejích dostupných materiálech na webu to tak není. A krádeže? Za ty se neomluvila také,“ tvrdí Pavel Bělobrádek. Jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz mu vytýká těsnou vazbu mezi jím vedenou stranou a církví, která tu je dva tisíce let a má na svém kontě daleko více obětí než komunismus.

„Kdo mi zaručí, že v případě velkého vítězství KDU-ČSL nebude zvýhodňována církev a vše se jí podřizovat? Příkladem budiž Polsko, kde chtějí náboženství jako jeden z maturitních předmětů. KDU-ČSL lze totiž považovat jako takovou převodní páku mezi církvi a politickou stranou, protože církev nemůže být v parlamentu. Proto ta obava, aby se z naší republiky nestal katolický stát, ve kterém bychom bez faráře nemohli ani nastoupit do tramvaje,“ strachuje se čtenář. „Za převodní páku nás může považovat jen neorientovaný člověk žijící v bludech,“ zní odpověď šéfa lidovců.

Kdo krade, má být zavřen. Ať to je komunista, fašista nebo liberál

Jiní předsedovi KDU-ČSL vyčítali, že se tu předchozích 23 let kradlo pod pláštíkem Občanského fóra a později jiných stran, a to mu nevadí. „Odsuzujete lidi, kteří s tím vším neměli nic společného. Hodně si právě současných komunistů na rozdíl od vás vážím. Stojí si za svými demokratickými názory, což o vás se nedá vůbec říci. A to si říkáte, že jste věřící. Ne, jste jen korytář jako ostatní,“ rozohňuje se další čtenář. „Jste na omylu. Nikdy jsem nehájil a neschvaloval zločiny posledních 23 let. Kdo to tvrdí, je lhář,“ ohrazuje se Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Zároveň ale přiznává podíl lidovců na tom, co se tu v posledních více než dvaceti letech dělo. „Svoji zodpovědnost, přestože nejsme od roku 1989 v páté vládě, bezpochyby neseme. Stejně jako ostatní vládní strany, tedy ODS, ČSSD a ostatní. Kdo krade, má být zavřen. Ať to je komunista, fašista nebo liberál,“ prohlašuje předseda KDU-ČSL.

Radit KDU-ČSL zdůrazňování pozitivních hodnot je házením hrachu na zeď

Další z kritiků mu dal co proto kvůli jeho vystoupení v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové, v němž křičel na jednu paní a opakoval, že jeho dědové přišli o pozemky. „Vynahradili jste si to, tunelujete vše, co se dá, a teď přibude majetek pro církve,“ píše čtenář. „Na paní jsem zvýšil hlas, protože se nechovala férově. Nechtěla-li, abych jí skákal do řeči, sama to nemá dělat. Mí dědové přišli o poctivě vydřené peníze v živnosti kvůli loupeži století – měnové reformě. A já nic netuneloval a kdo to tvrdí, je lhář,“ uzavírá Pavel Bělobrádek ostrou výměnu názorů se čtenáři ParlamentníchListů.cz.

Jestli právě tudy vede cesta ke zvýšení voličské přízně a návratu KDU-ČSL do sněmovny, pochybuje politolog Rudolf Kučera. „Opakovaně jsem to říkal i dřívějším představitelům KDU-ČSL, aby zdůrazňovali pozitivní hodnoty. Ale zřejmě pořád nechápou, že není možné se chytat jen témat, které jsou momentálně aktuální, ale za chvilku už nebudou. Tím si silnější podporu nezískají. Musí mít nějakou důslednou politiku, principy a priority, které chtějí dlouhodobě prosazovat. Jedině tak mohou upoutat voliče,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Rudolf Kučera.

Získávají body na senátorovi Čunkovi, který představuje negativistický pohled

Bývalý poradce lidovců přiznává, že obecně má Pavel Bělobrádek pravdu, ale pokud by mu mělo jít o podporu lidovců u veřejnosti, tak tímhle ji moc nezískají. „Nechci říct, že by to neměli dělat, ale musí tam být především nějaké pozitivní priority, které chtějí prosazovat. A ty u nich moc nevidím. Politika KDU-ČSL je dlouhodobě negativistická. Získávají body na senátorovi Čunkovi, který představuje negativistický pohled. Nebo teď antikomunismus, což je také negativistický přístup. Očekával bych něco jiného,“ konstatuje Rudolf Kučera.

Vedle pozitivní politiky by se KDU-ČSL měla zaměřit na voliče, které může získat. „Musí oslovit křesťanské voliče. Jako by si jich moc nevšímali. Je tu část voličů, kteří jsou křesťané a chtějí, aby se někde v politice projevily křesťanské hodnoty. Ty je třeba oslovit, ale zatím nějaké větší úsilí v tomto směru nevidím,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera, kde mají lidovci rozhodně ještě rezervy.

Lidovce už ČSSD nepotřebuje, proto ty Bělobrádkovy útoky na komunisty

Jinak považuje situaci KDU-ČSL za vážnou, ať už z pohledu preferencí pohybujících se těsně nad pěti procenty nebo z pohledu možné povolební koalice s nejsilnější sociální demokracií. „Politicky je spolupráce s ČSSD představitelná, ale málo pravděpodobná. ČSSD má už jako svého vyvoleného partnera komunisty a s nimi se KDU-ČSL nemůže smířit. ČSSD dřív KDU-ČSL potřebovala, dnes už ne, protože má jiného potenciálního partnera, nebo podporovatele pro menšinovou vládu,“ odhalil nejspíš Rudolf Kučera příčinu toho, proč šéf lidovců na KSČM tolik útočí.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…