Chobotnice chomutovského bosse Nováka. Žalobce, který jej dostal na svobodu, byl prý navázán na jeho byznys

16.01.2016 8:02

Státní zástupce Ladislav Kosán, na základě jehož doporučení se dostal z vězení na svobodu odsouzený exsenátor Alexandr Novák (ODS, po odsouzení ze strany vystoupil), se ve stejné době snažil získat stavební povolení na stavbu v chomutovské obchodní zóně. S projektem a snahou získat potřebnou dokumentaci Kosánovi pomáhala chomutovská projekční kancelář MM Projekt cv, jejímž majitelem je Milan Rampach, který s Novákem spolupracoval. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Chobotnice chomutovského bosse Nováka. Žalobce, který jej dostal na svobodu, byl prý navázán na jeho byznys
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalý senátor ODS Alexandr Novák

Podle ní státní zástupce Ladislav Kosán v květnu 2011 uzavřel s městem Chomutov smlouvu o smlouvě budoucí na koupi téměř třičtvrtěhektarového pozemku v tamní obchodní zóně.

Propletenec vztahů

Aby si mohl pozemek skutečně koupit, musel Kosán podle smlouvy z roku 2011 nejdříve získat povolení pro stavbu a dodat městu její vizualizaci. Stavět by se tu mělo obchodní centrum sestávající ze dvou velkých prodejen, rychlého občerstvení a rozlehlého parkoviště.

S projektem a snahou získat potřebnou dokumentaci Kosánovi pomáhala chomutovská projekční kancelář MM Projekt cv, jejímž majitelem je Milan Rampach. Ten právě loni v létě začal podle obchodního rejstříku úzce spolupracovat s manželi Novákovými i s exsenátorovým dlouhodobě nejbližším obchodním partnerem Danielem Ježkem. Z pěti společností, ve kterých Rampach působí, jsou čtyři majetkově napojeny na některého z nich.

Společnost, kterou Rampach vlastní spolu s Novákovou manželkou, koupila loni v září sedmnáctipatrovou budovu dominující centru Chomutova.

S Rampachem napojeným na Nováka Kosán podle deníku spolupracoval už v době, kdy psal své doporučení pro chomutovský soud, které přispělo k předčasnému propuštění exsenátora na svobodu. List píše, že písemnou komunikaci kvůli pozemku vedl Kosán s Rampachem nejméně od poloviny loňského roku. K detailům své vzájemné spolupráce se však jak Rampach, tak žalobce Kosán odmítli s redaktory bavit. „Dejte si pokoj s těmi konstrukcemi,“ prohlásil prý státní zástupce Kosán.

Kosánovi se nakonec získat pozemek nepodařilo.

Porušil Kosán zákon?

Nejvyšší státní zástupkyně Lenka Bradáčová na Kosána loni v létě podala kárnou žalobu kvůli doporučení, kterým státní zástupce exsenátorovi Novákovi pomohl na svobodu. Soud s Kosánem by se měl konat na začátku března.

List upozorňuje, že snahy o rozjezd developerského projektu obchodního centra by hlavního chomutovského žalobce pravděpodobně měly trápit především v souvislosti se zákonem o státním zastupitelství. Ten totiž státním zástupcům vyvíjet podnikatelskou činnost dovoluje jen ve velmi omezených případech.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…