Chorvatsko: 6 tisíc Kč letecky, autem stejně. To levné už rychle mizí

25.05.2023 13:52

Za 5 tisíc korun se letos v létě dostanete letecky do Dubrovníku i zpátky. Přes 6 tisíc korun nyní stojí zpáteční letenka do Splitu. Levné se nicméně zdá být vlakové spojení společnosti RegioJet, kde se cena pohybuje kolem 3000 korun za obousměrnou cestu. Jízdenky však rychle mizí, již nyní je třetina vyprodaná. Chorvatsko, nejpopulárnější česká dovolenková destinace, je dostupná odhadem za 6 tisíc i při cestě autem tam a zpátky.

Chorvatsko: 6 tisíc Kč letecky, autem stejně. To levné už rychle mizí
Foto: Facebook, město Split
Popisek: Chorvatské letovisko Split

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří bude i letos Chorvatsko nejnavštěvovanější zahraniční prázdninovou destinací. „Letos očekáváme, že tam odjede 850 až 900 tisíc lidí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Papež s tím, že Chorvatsko je dlouhodobě dovolenkovou jedničkou na českém trhu.

Češi nejčastěji volí pro cestu do Chorvatska vlastní automobily, kvůli zdražení dálničních známek a mýtných poplatků si ale lidé připlatí. Při běžné spotřebě auta 8 litrů na 100 kilometrů a se započítáním silničních poplatků, které podražily zhruba o 15 procent, vyjde cesta z Prahy do Splitu na 3 tisíce korun. Celkově tak rodina za cestu na dovolenou do Chrovatska autem zaplatí kolem 6 tisíc korun. Nevýhodou jsou dlouhé fronty na slovinsko-chorvatských hranicích. „Jsem trochu skeptický. Fronty budou, ale menší,“ odhadl Papež.

Oblíbenou formou dopravy jsou tradičně autobusy, přímé autobusové linky k Jaderskému moři nabízí například společnost Flixbus, RegioJet nebo Jadranexpres. U zmíněných dopravců se zpáteční jízdenky dle cílové destinace pohybují od dvou do čtyř tisíc korun. Velká část místenek už je v současnosti prodaná.  

To platí i pro vlaková spojení, kde je například u společnosti RegioJet prodaná již více než třetina kapacity vlaků. „Na trase Praha–Rijeka vyjede první spoj v pátek 16. června a třikrát týdně bude vozit Čechy a Slováky za jejich letní dovolenou do Chorvatska. Zájem o jízdenky rychle roste, mimo vlakové destinace jsou v kurzu také destinace návazných autobusů jako Split, Crikvenica, Pakoštane, Poreč nebo Rabac. Obsazená je již více než třetina kapacity vlaků,“ píše dopravce v tiskové zprávě.

Ceny zpátečních jízd se pohybují koelm tří tisíc korun za osobu podle cílové destinace nebo dalších požadavků, jako kupé pro sebe nebo lůžko na spaní. České dráhy přímý spoj do Chorvatska nenabízejí, lze využít maximálně cesty s přestupy ve Vídni, Bratislavě nebo Budapešti. Výhodou vlakové dopravy je zejména pohodlnost a fakt, že se lidé vyhnou frontám na mýtných branách.

Stále zajímavější variantou jsou letecké spoje, chorvatský národní dopravce Croatia Airlines opět spustil svou sezonní linku z Dubrovníku do Prahy. Na ruzyňské letiště bude létat každý čtvrtek až do poloviny října. V prázdninových termínech se dají zpáteční letenky sehnat od 5 tisíc korun.

„Věřím, že mnoho Čechů využije toto nejrychlejší dopravní spojení s chorvatskou částí Jadranu a že naše lety jim poskytnou další motivaci k poznávání přírodních, historických a kulturních zajímavostí města Dubrovník,“ řekl Slaven Žabo, obchodní ředitel Croatia Airlines, jak informuje server Airways.cz.

Kromě linky do Dubrovníku budou letos Croatia Airlines provozovat z pražského letiště také spojení do Splitu. Létat na něm budou dvakrát týdně, a to vždy v pondělí a sobotu, kde se například v červencových termínech pohybují ceny zpátečních letenek přes šest tisíc korun.

„Těší mě, že v letošním roce nabídneme cestujícím díky Croatia Airlines více letů z Letiště Václava Havla Praha k Jadranu. Chorvatsko dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů, takže rozšiřování nabídky letů pro letní dovolené je naprosto logickou volbou,“ uvedl Jaroslav Filip, ředitel Leteckého obchodu Letiště Praha, jak informuje server zdopravy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…