Chovanec jde hájit k Zemanovi „úřad pro pravdu“. A čeká ho možná dost nepříjemné překvapení

10.01.2017 12:22

Novými členy bankovní rady České národní banky se stanou Oldřich Dědek a Marek Mora. Na pravidelné tiskové konferenci to dnes oznámil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Chovanec jde hájit k Zemanovi „úřad pro pravdu“. A čeká ho možná dost nepříjemné překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Jak Ovčáček uvedl, Dědek byl členem bankovní rady ČNB v letech 1999–2005. Mora nyní pracuje v pozici ředitele pro rozpočet a daňovou politiku na generálním sekretariátu Rady EU. Oba nahradí v bankovní radě Lubomíra Lízala a Pavla Řežábka.

Oznámil také, že dnes v 16 hodin proběhne schůzka prezidenta Miloše Zemana s Milanem Chovancem, a to na ministrovu žádost. „Pan ministr seznámí pana prezidenta se svým pohledem na fungování Centra proti terorismu a hybridním hrozbám,“ vysvětlil Ovčáček.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti položily Ovčáčkovi tuto otázku: „V případě, že by ministr vnitra snesl závažné argumenty pro opodstatnění fungování Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, nepřehodnotil by pan prezident svůj postoj k němu?“ Ovčáček odpověděl: „Nebudu předbíhat jednání pana prezidenta s ministrem vnitra. Prozradit pouze mohu, že pan prezident má k dispozici také podklad k tomuto centru, které se týká jeho působnosti, a to jak formální, tak neformální.“

V sobotu se s prezidentem setká expertní tým za účasti ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a jeho předchůdce ve funkci Jana Kohouta. Tématem jednání bude koordinace zahraniční politiky a ekonomická diplomacie.

Jak mluvčí také uvedl, v úterý 24. ledna proběhne první letošní návštěva hlavy státu v regionu. Prezident tentokrát zavítá do Plzeňského kraje. V rámci návštěvy se setká s občany Třemošné, Plané u Mariánských Lázní, Konstantinových Lázní a Kdyně.

Ovčáček rovněž zmínil otázku čínských investic ve Spolkové republice Německo. Jak uvedl, ČLR je největším investorem v Německu už druhým rokem. Na druhém místě jsou USA, třetí je Švýcarsko.

Prezidentův mluvčí potvrdil, že pokud Sněmovna přehlasuje prezidentské veto zákona o střetu zájmů, je prezident připraven obrátit se v této věci na Ústavní soud, aby definitivně rozhodl, zda není novela zákona o střetu zájmů v rozporu s českou ústavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…