Chřestil zbraněmi! Teď je k smíchu. Jan Hrušínský o Putinovi

17.10.2022 13:52 | Ze sítí

Herec a divadelník Jan Hrušínský opět promluvil do veřejného prostoru o současné politické a geopolitické situaci. Netajil se radostí nad tím, kdo všechno si v poslední době prý „vylámal zuby“. Zmiňuje především ruského prezidenta Vladimira Putina, v němž spatřuje pelištejského zápasníka Goliáše, kterého v pověstném biblickém souboji prakem a kamenem pokořil chudý pasáček David, reprezentovaný dnešní Západem vyzbrojenou Ukrajinou. Arzenálu ruských zbraní se Hrušínský neobává. Prý mu ale vadí Jan Zahradil a další z ODS, kteří k volebnímu vítězství blahopřejí svým italským kolegům z frakce evropských konzervativců. Ty Hrušínský považuje za fašisty.

Chřestil zbraněmi! Teď je k smíchu. Jan Hrušínský o Putinovi
Foto: Facebook J. Hrušínského
Popisek: Jan Hrušínský

Hrušínský se ve svém nedávném příspěvku na facebooku netají svým potěšením z vývoje válečného konfliktu na Ukrajině, který si podle informací OSN vyžádal již několik tisíc lidských obětí. Píše, že prý můžeme mít radost z toho, když si někdo jiný láme zuby. A to konkrétně ruský prezident Vladimir Putin, jejž divadelník a herec označuje za „borce s chorobným mozkem Goliáše“ v přirovnání k obávanému pelištejskému zápasníkovi, kterého v pověstném biblickém souboji skolil chudý pasáček David vyzbrojený pouhým prakem a kamenem. Podobný osud prý potkal Rusko v ozbrojeném konfliktu s armádou západního souseda. „Vzápětí se ukázalo, že malý soused se jmenuje David,“ rozvádí Hrušínský svou biblickou analogii v narážce na Ukrajinu. Ta před dvěma dny získala od Spojených států další balíček vojenské pomoci v hodnotě 725 milionů dolarů.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Hrušínský se ve svém statusu dále vysmívá ruským zbraním, jimiž prý Putin dlouhá léta „chřestil na Rudém náměstí“. Na začátku tohoto měsíce se v souvislosti s nukleárním varováním prezidenta Putina Západu mimo jiné objevily spekulace ohledně pohybu největší ponorky světa Belgorod, která má být vyzbrojena speciálními jadernými drony Poseidon, přezdívanými jako „zbraně apokalypsy.“ Ty mohou údajně podle některých expertů vyvolat masivní tsunami schopné zničit celá pobřežní města. Podle herce Hrušínského však konflikt na Ukrajině světu ukázal, že není třeba se Ruska obávat, neboť jeho technika je zaostalá. „Hned druhý den invaze došla borcově neporazitelné armádě nafta do starých tanků a rezavých vehiklů, co se před nimi nedávno svět třásl hrůzou,“ píše divadelník.

Hrušínskému se také nelíbí výsledek nedávných parlamentních voleb v Itálii, v nichž si tamní občané zvolili pravicovou koalici euroskeptických stran, v jejímž čele stojí šéfka uskupení Bratři Itálie, pravděpodobná budoucí premiérka Giorgia Meloni. Tu Hrušínský považuje za fašistku a vadí mu, že jí vyjádřil podporu mimo jiné europoslanec za ODS a někdejší předseda Evropské strany konzervativců a reformistů Jan Zahradil. Strana Bratři Itálie se nachází v této stejné evropské frakci jako Zahradilova ODS, přičemž Meloni k volebnímu vítězství popřál i český premiér a Zahradilův stranický šéf Petr Fiala. Občanští demokraté však podle Hrušínského dělají chybu, když blahopřejí svým italským kolegům. „Vážně bych ODS upřímně přál, aby měla ve volbách 30 %. Jenže dokud za ni budou mluvit tihle Zahradilové, musíme se všichni spokojit s 16 %,“ vysvětluje svůj postoj.

 

 

Herec, který byl jednou z hlavních tváří projektu Milion chvilek pro demokracii, také kritizuje politické strany, které se v rámci povolebních dohod snaží vyjednávat s hnutím ANO. „Všechny ty bezprostředně uzavírané povolební koalice s Babišovým ANO jsou podle mého názoru ohrožením výsledků příštích voleb a života nás všech. Je normální, aby strany, které před volbami slibují svobodu a demokracii, civilizovaný život orientovaný na Západ a spojenectví v NATO a EU, a dokonce i euro, šly po volbách do koalic s tímhle Babišem? S Nacherem? Faltýnkem, Havlíčkem nebo Schillerovou? Podle mě to není nic jiného než opoziční smlouvy II. S tou první už nám Zeman a Klaus vylámali zuby všem. Já nevím jak vy, ale já bych radši, kdyby mně zuby vylámalo stáří. Od politiků mě to nebaví. Zvlášť ne od těch, které volím,“ píše ve svém statusu.

Jan Hrušínský se ve veřejném životě a všemožných politických aktivitách pravidelně angažuje již řadu let. V roce 2014 po vypuknutí ukrajinské krize vyzýval tehdejší vládu k tvrdému postupu vůči příslušníkům ruské etnické menšiny v České republice včetně zmrazení bankovních účtů všech řadových Rusů u nás. O tři roky později herec pro změnu podepsal petici proti „xenofobii a lhostejnosti“, která prosazovala přijímání migrantů z převážně muslimských zemí Blízkého východu a Afriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…