Chruščovova pravnučka varuje: Putin plánuje vyhrát tuto válku. Za každou cenu

17.04.2022 8:15

Nikita Sergejevič Chruščov stál v čele Sovětského svazu v letech 1953 až 1964. Jeho pravnučka Nina Chruščovová, profesorka mezinárodních vztahů v USA, prohlásila, že její pradědeček by ruskou invazi na Ukrajinu odsoudil a označil by ji za „zavrženíhodnou“. Současně však varovala, že stávající ruský prezident Vladimir Putin je odhodlán tuto válku vyhrát za každou cenu. I za cenu použití jaderných zbraní. A ruské granáty zatím nadále dopadají na Ukrajince. EU oznámila další balík sankcí.

Chruščovova pravnučka varuje: Putin plánuje vyhrát tuto válku. Za každou cenu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Nina Chruščovová

Nastoupil po Stalinovi a částečně rozvolnil šrouby sovětské totality. Rozhodl o přičlenění Krymského poloostrova k Ukrajině. A na půdě OSN mlátil botou do řečnického pultíku. To vše má na triku Nikita Sergejevič Chruščov.

Jeho pravnučka Nina Chruščovová, která dnes žije v USA, BBC sdělila, že její pradědeček by dnešní Putinovu invazi na Ukrajinu odsoudil jako „zavrženíhodnou“. Současně však varovala, že Vladimir Putin je odhodlán v této válce vyhrát. Za každou cenu. I za cenu použití jaderných zbraní.

„Myslím, že tato válka je skutečně ta, kterou Putin plánuje vyhrát a plánuje ji vyhrát za každou cenu. Pokud usoudí, že k vítězství potřebuje využít i taktické jaderné zbraně, i když to nepředpokládám, pak by to mohla být jedna z možností, ke které Rusové nakonec možná sáhnou,“ varovala pravnučka bývalého vůdce Sovětského svazu. Toho Sovětského svazu, ke kterému Vladimir Putin tolik vzhlíží.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84642 lidí
To, že Putin odmítá polevit v ničení Ukrajiny, dokládají i další exploze, které se ozvaly jak v Kyjevě, tak v dalších městech obilnice Evropy a nemalé části světa. Poplachy zněly prakticky napříč celou zemí.

Současně však Rusko otevřelo tzv. kapitulační okénko pro obránce Mariupolu. To se otevřelo v 5 hodin ráno středoevropského čau a Rusové prohlásili, že zaručí řádné zacházení, tedy zacházení v souladu se Ženevskými konvencemi, každému obránci Mariupolu, který se vzdá. Musí však odevzdat veškeré své zbraně i střelivo.

Podle BBC však ukrajinská strana nedala najevo, zda na podmínky ruských okupantů přistupuje.

Mariupol je obklíčen od začátku března. Město, ve kterém před válkou žilo téměř 450 tisíc lidí, se stalo symbolem ruského vpádu na Ukrajinu. Ruští agresoři přístavní univerzitní město takřka srovnali se zemí. A přesto nad ním dosud nezískali úplnou kontrolu. Během obléhání zemřely ve městě tisíce civilistů. Zahubily je ruské letecké pumy, ruské dělostřelecké granáty, ale také nedostatek pitné vody, nedostatek potravin a mráz, který i během března město sužoval.

A proč Rusové z Mariupolu udělali prakticky peklo na zemi? Aby zabezpečili spojení obsazeného poloostrova Krym s Ruskou federací po pevnině.

Ruská agentura TASS také oznámila, že ruské ozbrojené síly u Oděsy sestřelily letoun, který na Ukrajinu dopravoval zbraně poskytnuté Západem. BBC upozornila, že tuto informaci nebylo možné ověřit.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová listu Bild am Sonntag oznámila, že EU chystá další balík sankcí, které dopadnou i na Sberbank. Tato banka obsluhuje asi 37 procent ruského bankovního trhu. V EU se podle Leyenové vymýšlí i cesta k tomu, jak sankcionovat dovoz ruské ropy do EU.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…