Chtějí další Ukrajince do Čech. Teď na práci. Jenže přišlo srovnání, co dostanou

13.12.2023 22:10

Od ledna znovu nastartuje vládní program pro pracovní migraci s názvem Kvalifikovaný zaměstnanec. Česká republika chce přilákat hlavně ukrajinské zaměstnance z Polska. Ti však podle mnohých mají v Polsku větší výhody než v Čechách, a jejich zlákání tak nemusí být jednoduché. Většina firem zatím o program navíc nejeví zájem, zjistila agentura Randstad.

Chtějí další Ukrajince do Čech. Teď na práci. Jenže přišlo srovnání, co dostanou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zemní práce

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39913 lidí
Od začátku příštího roku se navýší kvóty pro žádosti o zaměstnanecké karty pro Ukrajince, a to na 11 tisíc osob za rok. Jedná se o program Kvalifikovaný zaměstnanec, v jehož rámci jsou stanoveny maximální počty žádostí, které mohou podat účastníci programů schválených vládou za účelem ekonomického přínosu pro Českou republiku. Program je určen pouze pro občany Běloruska, Černé Hory, Filipín, Indie, Kazachstánu, Moldavska, Mongolska, Srbska a Ukrajiny, realizován je od 1. září 2019.

Cílem programu je poskytnout podporu přímým zaměstnavatelům, kteří do České republiky chtějí přivést kvalifikované zahraniční pracovníky, a za tímto účelem je těmto pracovníkům garantována možnost podání žádosti o pobytové oprávnění na zastupitelském úřadu České republiky v zahraničí. Program byl nicméně od začátku války na Ukrajině pozastaven.

Od ledna však přijde avizovaná změna. „Domnívám se, že změna přichází částečně v reakci na to, co se dělo poslední dobou, s čím máme i my zkušenosti. Tedy několik vyhraných žalob, kdy jsme žalovali Ministerstvo vnitra, že neuznávalo sekundární migraci držitelů dočasné ochrany,“ uvedla advokátka společnosti Expatlegal Azra Drozdek. V České republice totiž nebylo možné poskytnout dočasnou ochranu Ukrajincům, kteří se již zaregistrovali v jiné zemi Evropské unie.

Ředitel logistické společnosti Stebal Jan Migl uvedl, že kvůli tomu firma ztratila spoustu pracovníků. „Česká republika přistupuje v rámci Evropské unie k ukrajinským pracovníkům nejhůře. Ukrajinci překročili hranice do Polska, získali tam vízum dočasné ochrany, pak přijeli k nám a tady jim úředníci řekli: když už máte jedno vízum, my vám další nedáme. Jenže například v Německu, Francii i Belgii to možné je,“ řekl ředitel Migl. Firma se od začátku ledna proto bude snažit na základě nových pravidel nabírat co nejvíce ukrajinských pracovníků.

Hospodářská komora doufá, že nejvíce zaměstnanců bude možné do České republiky přivést z Polska, které je od začátku války druhou zemí, kam odešlo nejvíce Ukrajinců. První zemí je Německo. Podle ředitele odboru služeb Hospodářské komory Tomáše Zeleného by však bylo pro Českou republiku v nabídce zaměstnání konkurovat obtížnější Německu než právě Polsku.

Zaměstnavatelé v Polsku se však podle Zeleného nebudou ochotni svých zaměstnanců vzdát jen tak. „Nefunguje žádné tržiště, evropská inzerce nebo databáze. Navíc stejný problém jako my řeší Poláci a samozřejmě si nebudou chtít nechat vzít své zaměstnance,“ uvedl ředitel služeb Hospodářské komory.

Přímé oslovení zaměstnanců by se nemuselo setkat s dobrou odezvou Polska, Česko se tak bude muset spoléhat na to, že potenciální pracovníci budou kontaktováni maximálně pomocí sociálních sítích a jinak se tomu nechá volný průběh. „Bylo nám státem řečeno, že tomu nechávají volný průběh a věří, že díky dnešním vymoženostem, sociálním sítím a podobně to bude fungovat, a potenciální pracovníci se na firmy nakontaktují. Za mě je to málo,“ sdělil Zelený.

Na to, jak se České republice podaří Ukrajince přilákat z Polska do Čech, je zvědavý i ekonom Tomáš Kopečný. Na sociální síti X informoval, že minimální mzda v Polsku k roku 2024 bude 24 tisíc korun, zatímco v České republice jen 18 900 korun. Též upozornil, že je v Polsku o třetinu levnější bydlení a o polovinu levnější volání. „Levnější jídlo, blíž dům, příspěvek na dítě 2 500,“ vyčetl dál výhody Ukrajinců v Polsku. Na závěr příspěvku dodal, že se spíše obává, že více Ukrajinců odejde z Čech do Polska.

Firmy zatím o program nejeví velký zájem, jak zaregistrovala agentura Randstad. Poptávka práce je zatím pokrytá Ukrajinci, kteří v České republice již pobývají. Hodně zaměstnavatelů navíc o možnosti zaměstnaneckých modrých karet pro Ukrajince není dobře informováno, uvedla ředitelka společnosti Kasea. „Do poslední chvíle nebylo jasné, jak bude nastaven mechanismus podávání žádostí a který zastupitelský úřad bude pro tyto účely určen. Zaměstnavatelé většinou o této věci nevědí, spíše se jedná o jednotlivé dotazy na možnost, zda lze takovému pracovníkovi nějaký typ víza do Česka vyřídit,“ uvedla Gabriela Pchálková.

Nově budou moci žadatelé podávat žádosti korespondenčně, což je změna oproti předchozí povinnosti osobního podání na Ukrajině. Tato úprava usnadní situaci pro ty, kteří již získali dočasnou ochranu v jiné zemi a nemohou osobně podat žádost. Pro zaměstnaneckou kartu bude nově možné předložit originál cestovního dokladu na zastupitelském úřadu Česka v zemi, kde žadatel pobývá, přičemž žadatelé připojí kopii všech stran cestovního dokladu. Za tento korespondenční způsob podání si žadatelé připlatí standardní správní poplatek ve výši 2 500 korun.

Stále však bude platit, že Ukrajinec, který již má dočasnou ochranu v jiné zemi, do České republiky nebude moci přijít, což kritizuje i instituce ombudsmana. „Česká republika jako členský stát EU má povinnost zajistit práva podle směrnice o dočasné ochraně po celou dobu, po kterou osoba spadá do působnosti směrnice o dočasné ochraně. Není důležité, zda osoba byla dříve registrována v jiném členském státě, či nikoli,“ řekla právnička Kanceláře ombudsmana Veronika Víchová s tím, že v současnosti je pro zaměstnance výhodnější si najít zaměstnání v jiné zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Řešení., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 14.12.2023 9:37:58
Tato země stejně brzy skončí. Výmluvy ohledně zdražování potravin, zboží a energií, že jsme malý trh, zná řešení. Připojení této země, kde nám stejně již nic nepatří, k většímu sousedu Německu či Polsku. Naši zbyteční politici, kteří se stejně jen starají o zájmy jiných zemí, nebudou mít konečně s námi již žádnou starost.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…