Chtěl být Leninem, hodně si o sobě myslel, utekl na záchod. Reflex zkoumal Haškova tajemství

03.10.2013 10:23

Michal Hašek je politikem, který svou kariéru vnímá jako velkou hru, ve které systematicky a promyšleně postupuje dopředu. Uzavírá prý řadu účelových spojenectví, z nichž nejvýznamnější je to s prezidentem Milošem Zemanem. Profil muže, který prý o velké politické kariéře sní už od mládí, přináší magazín Reflex.

Chtěl být Leninem, hodně si o sobě myslel, utekl na záchod. Reflex zkoumal Haškova tajemství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Jihomoravského hejtmana s ambicí stát se premiérem v Reflexu nazvali „Zemanův muž s prázdnou tváří“. Podle magazínu, který se proti prezidentu Zemanovi a jeho spojencům vymezuje dlouhodobě, je prý první místopředseda ČSSD člověkem, který reálně uvažuje o tom, že stane v čele vlády, ačkoliv nikdo neví, jaké má názory a nemá za sebou vlastně žádnou názorovou platformu, ani skupinu blízkých. Jen se občas připojí k někomu, s kým zrovna shodou okolností má společný zájem.

Ambici být „prezidentem nebo Leninem“ prý měl už jako student gymnázia v jihomoravském Tišnově. „Nebyl nijak výjimečný, ani oblíbený, ani průšvihář. Byl to takový ten uvědomělý kluk. Vždycky si o sobě hodně myslel,“ prozradil Reflexu jeden z jeho spolužáků.

Politickou kariéru začal jako starosta v rodném Drásově. V malé vesnici postavil sportovní halu a přilákal řadu mladých rodin z Brna. Když však pokročil v politice do vyšších úrovní, na rodnou obec prý zapomněl. Podle občanů by v ní bylo potřeba postavit pro přibylé rodiny školku, ale slavný rodák, třebaže by z pozice hejtmana mohl lecčemus pomoct, tak podle Reflexu nečiní.

„Drásov nechal dávno za sebou, je pragmatik, bez zbytečného sentimentu,“ píše o hejtmanovi. Je prý reálným životem nepolíbeným profesionálním straníkem, který ke své politické kariéře přistupuje jako k sofistikované herní strategii. Proto si prý najímá řadu odborníků na PR a další nezbytné složky politické prezentace.

Málokdo jiný si prý dokáže tak systematicky jako on budovat účelová spojenectví s podnikateli i různými zájmovými organizacemi. Když byl poslancem a zároveň hejtmanem, slíbil, že svůj poslanecký plat bude rozdělovat na dobročinné účely. Organizace, kterým přispěje, si však prý vybírá velmi pečlivě, právě s ohledem na své politické ambice. Přispěl například řadě folklórních jihomoravských spolků, ale rovněž organizacím, věnujícím se podpoře postižených.

V případě potřeby však také dokáže razantně bouchnout do stolu, jako tomu bylo v případě církevních restitucí. Nebo když hájí zájmy Asociace krajů, ze které dokázal udělat velmi silnou lobby a zároveň svou mocenskou základnu.

Hejtman utekl na záchod

Přesto, že svou kariéru buduje systematicky a pečlivě, byl prý v ČSSD jednu dobu na odpis. Byl prvním místopředsedou Bohuslava Sobotky, proti kterému se vymezoval, ovšem nedokázal za sebou shromáždit dostatek spolustraníků. Právě v té době se začala reálně rýsovat šance Miloše Zemana stát se prezidentem a Hašek s ním uzavřel své doposud nejúspěšnější spojenectví. Ve straně plné zemanovských sentimentů za sebou rázem měl velmi významné křídlo, které mu umožnilo zatlačit předsedu Sobotku do defenzivy.

Postupnými kroky si tak dokázal vybudovat velmi silnou pozici, třebaže i on dělá chyby. Podle Reflexu je tou největší neschopnost krizové komunikace. Redaktorka Reflexu k tomu popsala zážitek, jak jej náhodou potkala na chodbě jakési stranické konference, a nepřipravený hejtman před celkem jednoduchým dotazem raději utekl na záchod. Taktiku „zatloukání“ prý užívá v nepříjemných situacích téměř vždy. Například i když novináři zjistili, že za rozpadem jeho manželství není „vysoké pracovní vytížení,“ jak oficiálně vysvětlil, ale sekretářka z krajského úřadu.

Přesto však prý nyní má nad Bohuslavem Sobotkou navrch. Jeho politické ambice se mu ve velice mladém věku 37 let klidně mohou splnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…