Chtěli se zeptat Klause na privatizaci 90. let. Poslali je do knihovny

26.04.2012 8:53

Server Česká pozice se ještě jednou vrací k textu, který představoval studii sociologů z Cambridgeské a Harvardovy univerzity. Ta se zabývala důsledky privatizace v postkomunistických zemích. Podle jejích závěrů například privatizace z počátku 90. let byla příčinou hospodářského úpadku a korupce. O reakci na závěry sociologů server požádal prezidenta republiky Václava Klause. A jak to dopadlo?

Chtěli se zeptat Klause na privatizaci 90. let. Poslali je do knihovny
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

Sociologové si ohledně privatizace servítky rozhodně nebrali. „Konkrétně o České republice se studie zmiňuje jako o zemi, která zaznamenala v roce 1999 ty nejhorší výsledky ve střední a východní Evropě v oblasti ochrany vlastnických práv, efektivnosti vlády a v tempu růstu,“ píše Česká pozice.

S žádostí o reakci se server obrátil „na člověka nejpovolanějšího – samotného spoluautora transformace české ekonomiky.“  Prezidentská kancelář obratem sdělila: „Pan prezident na toto téma napsal v uplynulých více než dvaceti letech velkou řadu odborných publikací, ale i knih snadno uchopitelných laiky či neekonomy. Věřím, že když si je pečlivě prostudujete, naleznete v nich vyčerpávající odpovědi na Vaše otázky.“

Pokud by tedy podle České pozice měl někdo zájem o vysvětlení ze strany prezidenta republiky, musí si přečíst „více než 40 knih s tématy obecně společenskými, politickými a ekonomickými,“ jejichž vyčerpávající výčet uvádí prezidentův životopis. Server však pochybuje, zda na to někdo najde dostatek morálních sil.

Bádání za privatizační miliony

Případně prý může počkat na vznik „Institutu Václava Klause,“ který se má právě studiem jeho myšlenek zabývat. Server si všímá, že teoretický rozbor české privatizace má být financován desítkami milionů od „jednoho z beneficientů privatizačního procesu“, čímž může narážet na miliardáře Petra Kellnera.

Server věří, že tato výzkumná instituce konečně přinese odpovědi na všechny otázky, které ohledně privatizace neustále vznikají.  Ohledně jejich podoby si však příliš iluzí nedělá. Jako „ochutnávka“ prezidentova badatelského úsilí prý může posloužit jeho projev „Politicko - ekonomické aspekty zavádění tržní ekonomiky,“ přednesený letos v lednu.

„Na počátku 90. let jsme ‚pouze‘ chtěli změnit politický, sociální a ekonomický systém a neměli jsme ambice měnit člověka a lidstvo – tyto věci jsme nechali jiným, měli-li tyto cíle. Nám se systémová transformace povedla, oni nového člověka nevytvořili,“ cituje Česká pozice prezidentovu nepřímou odpověď cambridgeským a harvardským sociologům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…