Chtěli si „zahulit“, místo toho jeden zemřel. Českem se šíří falešná marihuana

12.09.2018 13:31

V Moravskoslezském kraji se objevila nebezpečná droga. Náhražka tradiční marihuany, po níž dva lidé zkolabovali a jeden zemřel. Na trhu může být až tisíc balíčků této nebezpečné látky. Před syntetickými kanabinoidy varují i v USA.

Chtěli si „zahulit“, místo toho jeden zemřel. Českem se šíří falešná marihuana
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Úředníci Illinois Department of Public Health letos na jaře března zaznamenali 56 případů, kdy syntetické kanabinoidní přípravky – známé jako K2 či Spice – způsobily svým konzumentům závažné zdravotní problémy. Dva lidé zemřeli na vnitřní krvácení a další hlásili krvácení z očí, uší a úst. Obdobné problémy se objevily počátkem týdne na Ostravsku. „Posádky záchranní služby zasahovaly v pondělí 10. září během dne u tří osob, které byly intoxikovány psychotropní látkou, a to po jejím požití formou kouření. Jeden z postižených je ve vážném stavu, dalšího se záchranářům již nepodařilo zachránit,“ napsali záchranáři na svém webu.

K první události vyjížděl tým rychlé lékařské pomoci v Ostravě necelou půl hodinu po pondělním poledni. Jednalo se o patnáctiletého chlapce, u něhož po požití látky došlo k poruše vědomí a stavu křečí. V době zásahu záchranářů trpěl halucinacemi a dezorientací. Po prvotním ošetření jej posádka předala do další péče dětské ambulance Vítkovické nemocnice.

Podruhé zasahovali záchranáři v půl šesté, a to hned u dvou postižených. Dvaatřicetiletého muže nalezli bez známek života, policisté, kteří u něj byli první, prováděli nepřímou srdeční masáž. „Ve snaze o záchranu pacienta pokračovali záchranáři rozšířenou resuscitací, a to za pomoci léků, přístrojového vybavení, i defibrilačních výbojů. O účinnou srdeční masáž se desítky minut staral použitý přístroj. Muž byl naložen do sanitního vozidla a za kontinuální resuscitace transportován do Fakultní nemocnice Ostrava. Přes všechnu snahu však musel po hodinovém úsilí lékař nakonec konstatovat smrt,“ popsali stav po požití syntetického kanabinoidu lékaři

Druhý, o čtyři roky starší muž, byl nalezen v bezvědomí, ale se zachovalou srdeční činností, jeho dýchání ovšem selhávalo. Týmy zdravotnické záchranné služby proto musely provést intubaci a pacienta připojit k umělé plicní ventilaci. V přetrvávajícím stavu ohrožení života byl následně po dalších úkonech transportován do ostravské Městské nemocnice, kde jej záchranáři předali do další péče týmu urgentního příjmu.

Specifické možnosti ošetření pacientů konzultovali ostravští lékaři s Toxikologickým centrem v Praze. U postižených objevili velmi podobně vyhlížející balíčky, podle všeho obsahující právě psychotropní látku – nejspíš syntetické kanabinoidy, které postižení užili. Materiál proto zdravotníci předali policistům.

A policie už intoxikace na Ostravsku intenzivně vyšetřuje. Její odborníci vyšetřují, zda spolu tři případy souvisejí. „Zatím drogu požilo zřejmě šest lidí, kteří měli zdravotní komplikace,“ potvrdil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Podle něj není vyloučené, že se nebezpečná droga se do oběhu dostala poté, co ji v kontejneru v Ostravě našla bezdomovkyně. Policii tvrdila, že vzala jednu bednu ze šesti, které v kontejneru byly. V každé krabici přitom mělo být až pět stovek sáčků, každý z nich mohl obsahovat jednu až dvě dávky. S ženou je ale podle policie problematická spolupráce, není jasné, nakolik je důvěryhodná, dodal Kužel podle České televize s tím, že na případu pracují desítky policistů. Není proto vyloučeno, že balíčky se syntetickými kanabinoidy byly určeny k prodeji, ale poté, co vznikl problém s jejich zdravotními dopady, dotyčný prodejce je vyhodil do kontejneru.

Smrtící náhražka trávy

Syntetické kanabinoidy jsou látky, které v mozku působí na stejné receptory jako THC, jedna z hlavních aktivních složek konopí. Jsou často prodávány jako legální alternativy zakázaných látek. Syntetický kanabinoid lze popsat jako sušenou rostlinnou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Tato náhražka se zpravidla kouří. Substance se ale mohou vyskytovat iv krystalické podobě.

Přestože byla řada syntetických kanabinoidů v podstatě legální drogou, které se prodávaly v e-shopech, některé se dostaly mezi zakázané prostředky. Například vládní americká agentura Drug Enforcement Administration (DEA) zakazuje pouze vybrané konkrétní chemikálie, čemuž se výrobci samozřejmě dokážou pružně přizpůsobovat. Obdovná situace je ale i v České republice. V USA se nepovedla například várka popisovaná na začátku textu, kvůli které zemřeli v USA dva lidé. Podle listu Chicago Tribune byli minimálně tři hospitalizovaní pacienti pozitivně testováni na brodifakum, které se běžně používá jako pesticid a jed na potkany. Brodifakum v těle blokuje účinky vitamínu K, jenž je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve.

Výrobci svoje produkty mixují, často jde o směs tří až pěti syntetických kanabinoidů, což pochopitelně strážcům pořádku ztěžuje detekci, ale pro uživatele to nese riziko zcela neočekávaných zážitků, jako například v Ostravě.

Předávkovaný může být ospalý nebo euforický, často ale bývá a agresivní, agresivita může být často projevena zejména verbálně. Objevují se poruchy paměti, halucinace a bludy, zejména bludy paranoidní. Častá je nauzea a zvracení. Může se také objevit bolest na hrudi, intoxikovaný si může stěžovat na zývšený projev srdečního rytmu, který intenzivně prožívá. Častá bývá arteriální hypertenze, tedy zvýšení tlaku nad 140 na 90. Látka totiž podle všeho způsobuje spazmus koronárních tepen.

Může se ale objevit i močové a ledvinové problémy, doprovázené nárůstem plazmatického kreatitinu. Změny v ledvinách pak mohou vyústit až v nekrózu a tedy v akutní ledvinové selhání.

Může se objevit svalová slabost a a neúmyslný rytmický svalový třes. Ale i dalši a další obtíže. Odborníky byla dokonce publikována kazuistika asociace intoxikace syntetickými kanabinoidy s akutním jaterním selháním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…