Chtěli u nás řádit teroristé, neuniklo bulváru. A je zmíněn Kalousek

07.05.2015 7:26

Trojici mužů, kteří údajně plánovali v Česku teroristický útok, se věnuje deník Blesk. Útok měl mířit na železnici a chystat jej měli v bytě v Brně, kde si dokonce již připravovali výbušninu. Blesk také poznamenává, že jediný dosud odsouzený český terorista byl odsouzen za své výhrůžky, že se vyhodí do povětří na vládním zasedání.

Chtěli u nás řádit teroristé, neuniklo bulváru. A je zmíněn Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Cílem útoku měl podle Blesku být nákladní vlak s vojenským materiálem. Ten měl být vyhozen do vzduchu bombou, kterou si již v brněnském bytě jeden z nich chystal. Právě tento muž je na tom z hlediska možného trestu nejhůře, soud mu může „přišít“ nedovolené ozbrojování. Dva zbylí jsou prozatím stíháni za nepřekážení trestnému činu. Všem jim ale hrozí až doživotí.

Bezpečnostní expert Andor Šándor Blesku prozradil, že útok by nejspíš byl velmi krvavý, protože útoky na železnice jsou nejnebezpečnější. Nádraží prý patří k místům, která se dají chránit jen velmi obtížně, respektive téměř vůbec. „Má-li vlak více než dvě zastávky, nástupní a výstupní, a má-li jet podle jízdního řádu, nelze dělat na jednotlivých zastávkách jakékoliv kontroly,“ upozorňuje Šándor.

Blesk dodává, že jediným člověkem doposud v Česku odsouzeným za terorismus, byl podle dostupných zdrojů muž, který v opilosti posílal výhrůžné e-maily tehdejšímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. V roce 2012 mu ve dvou e-mailech sliboval, že si pořídí několik kilogramů výbušniny, oblepí se s ní a „pokusí se všechny zlikvidovat najednou uprostřed nějakého důležitého zasedání vlády, kde se bude nacházet co nejvíce jejích členů“. Za to odešel od soudu s dvouletou podmínkou.


 

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…