Chudé Vánoce ve střední Evropě. Ceny vystřelily úplně všude

08.12.2022 16:01

Země střední a východní Evropy nadále drtí vysoká inflace a růst cen. V Maďarsku a Pobaltí dosahuje inflace přes 20 %, zatímco průměr Evropské unie je 11,5 %. Ceny potravin v Maďarsku v říjnu vystoupaly o 45 % výš než před rokem, podobně na tom jsou i další země na východ od Německa. Inflace v České republice se nyní pohybuje na úrovni 15 %.

Chudé Vánoce ve střední Evropě. Ceny vystřelily úplně všude
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Inflace a růst cen podle serveru Euractiv ve střední a zejména východní Evropě způsobí „chudé Vánoce“.  Podle údajů Eurostatu byly ceny potravin v Maďarsku v říjnu o neuvěřitelných 45,2 % vyšší než před rokem. Deset zemí na východě EU se potýká s více než 20% inflací cen potravin. V Litvě byly potraviny dražší o 33,3 % a v Lotyšsku o 30 % ve srovnání s říjnem 2021.

Zatímco inflace v posledních dvou měsících pomalu začíná klesat, ceny potravin stále silně rostou, což přispívá ke snižování životních nákladů a nutí centrální banky udržovat vysoké úrokové sazby i v době, kdy ekonomika prudce zpomaluje.

Důvody vyšší inflace v zemích východní Evropy jsou podle expertů zejména rostoucí náklady na energie, nízká produktivita potravinářského průmyslu v některých bývalých komunistických zemích, zvyšující se dovozní náklady a prudký růst mezd na napjatých trzích práce.

V Maďarsku letos velké sucho zdecimovalo úrodu kukuřice a pšenice a způsobilo prudký nárůst cen krmiv pro zvířata, zatímco slabý forint zvýšil dovozní náklady. Potraviny jsou nyní hlavní hnací silou maďarské inflace, která podle čtvrtečních údajů v listopadu zrychlila na 22,2 %, přičemž zrušení stropu na ceny pohonných hmot ji v příštích měsících ještě zvýší.

Guvernér Maďarské národní banky Gyorgy Matolcsy v pondělí uvedl, že inflace v příštím roce dosáhne v průměru 15–18 %, přičemž více než 50 % dalšího růstu připadá na potraviny. „Maďarský potravinářský průmysl funguje s nepřijatelně nízkou produktivitou a monopoly, s vysokým podílem dovozu a vyššími energetickými vstupy,“ uvedl.

Prudce rostoucí ceny mezitím začaly tlumit spotřebu a ekonomika prudce zpomaluje. Tržby za potraviny se v Maďarsku v říjnu snížily o 5,6 %, například maso zde zdražilo meziročně o 34 % a pečivo o 80 %. Podobný růst nastal i v Polsku nebo České republice, kde například cukr meziročně zdražil o 105 %.

Kvůli vysokým cenám tak lidé očekávají „chudší Vánoce“. Průzkum společnosti Barometr Providenta ukázal, že Poláci letos za Vánoce utratí v průměru 1 259 zlotých (6 500 korun), což je o 307 zlotých (1 500 korun) více než před rokem, přestože téměř polovina dotázaných uvedla, že bude kupovat levnější výrobky, aby se náklady snížily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…