Chvilkaři a Blažek: „Debata probíhala způsoby, které jsou adekvátní pro debatu.“

01.09.2023 14:35 | Monitoring

Spolek Milion chvilek se setkal s negativní odezvou, že nenechal ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) promluvit na demonstraci za jeho odvolání. Za tímto postojem si ale stále stojí, uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas politická analytička Milionu chvilek Mariana Novotná Nachtigallová.

Chvilkaři a Blažek: „Debata probíhala způsoby, které jsou adekvátní pro debatu.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Poslední kapka Pavla Blažka, který pořádal spolek Milion chvilek. Dostavil se i Pavel Blažek, ke slovu se však nedostal

Milion chvilek uspořádal proti Blažkovi demonstraci kvůli jeho setkání s lobbistou a bývalým poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29574 lidí
Řada lidí je toho názoru, že Blažek měl dostat prostor se obhájit a své setkání s Nejedlým objasnit, zvláště pak, pokud spolek používá ve svém názvu slovo demokracie. Nachtigallová postup organizátorů akce proti Blažkovi vysvětluje tím, že nešlo o debatní kroužek: „Prostě tam není prostor pro to, aby se vytvořily nějaké debatní kroužky. Jak jsem už uvedla, debata probíhala způsoby, které jsou adekvátní pro debatu,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jestli přístup Milionu chvilek byl správný, se podle ní ukáže časem: „Zda jsme udělali vzhledem k našemu renomé správně, ukáže čas. Ale my neděláme věci pro své PR. My děláme věci tak, jak máme pocit, že jsou správné a že budou hájit demokratické principy,“ vysvětluje.

Nepřipouští si, že Milionu chvilek v podstatě odzvonilo, jelikož hlavní cíl dostat od moci Andreje Babiš či Miloše Zemana není aktuální problém. O demokracii je podle Nachtigallové stále potřeba pečovat. „Demokracie není něco, co máme zaručeno na dobu neurčitou. Je závislá na celospolečenském dění, tedy potřebuje neustálé opečovávání a hlídání politiků u moci bez ohledu na elitu, která zrovna u vlády je,“ zdůrazňuje.

Je toho názoru, že Milion chvilek střeží demokracii stejně bedlivě jako v předchozím volebním období, připomíná například kauzu Dozimetr: „K Dozimetru jsme se vyjadřovali na sítích, na našem webu. STAN, kterého se kauza nejvíc týkala, podle nás vyvodil politickou odpovědnost. Teď jsme se vyjadřovali k Jiřímu Pospíšilovi a TOP 09. Už když kauza Dozimetr vylezla, jsme říkali, že TOP 09 se zdaleka nezachovala co do politické odpovědnosti tak, jako například exministr Petr Gazdík (STAN),“ vzpomíná.

Zároveň upřesňuje, že Milion chvilek není pouze centrální organizace, jejíž funkcí je hlídání demokratických principů, ale jde o síť aktivních občanů po celé republice, která nemá v tuto chvíli v Česku konkurenci. „Je to 750 aktivních občanů v téměř stovce míst, kteří chystají projekty vycházející právě z potřeb jejich vesnic nebo měst. A s tím i souvisí naše nové směřování, neboť nás nečekají tento rok už další volby, nečeká nás velká kampaň. Takže zaměřujeme svoji energii a úsilí do rozvoje této sítě aktivních občanů, kteří jsou podstatou,“ dodává Nachtigallová s tím, že taková síť aktivních občanů funguje pět let a takový potenciál v naší zemi nikdo nevybudoval a nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechápu, proč se snažit s Milionem debatovat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 01.09.2023 15:01:26
Jsou na úrovni zmanipulovaných politruků bez vlastního myšlení. Blažka nemusím, ale jakým právem mu tihle fakani nařizují s kým smí a s kým nesmí mluvit, opravdu nechápu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…