Chvilkaři chystají velké loučení se Zemanem. Na Hrad proniknou jako turisté...

07.01.2023 7:45

Spolek Milion chvilek chystá rozloučení s prezidentem republiky Milošem Zemanem, kterému končí mandát letos v březnu. Na neděli odpoledne na druhé nádvoří Pražského hradu svolává shromáždění nazvané Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad. Demonstranti mají dorazit nenápadně jako turisté, „aby se mohli symbolicky rozloučit s érou arogance a pohrdání lidmi“, kterou podle nich ztělesňoval Miloš Zeman.

Chvilkaři chystají velké loučení se Zemanem. Na Hrad proniknou jako turisté...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Demonstrací, která se má konat jen pár dní před prezidentskými volbami, chtějí její účastníci zároveň dát najevo, že od nově zvoleného prezidenta či prezidentky očekávají demokratické hodnoty, otevřenost, lidskost či prozápadní a demokratické směřování České republiky.

Na shromáždění mohou demonstranti napsat na transparenty, jaké hodnoty chtějí od nové hlavy státu. Organizátoři akce uvedli, že z Hradu naopak vynesou pozůstatky po prezidentské éře Miloše Zemana a rozloučí se s jeho desetiletým působením na Hradě.

Zemanův nástupce se ujme prezidentského úřadu začátkem března. Voliči budou příští víkend vybírat z devíti kandidátů, předpokládané druhé kolo dvou finalistů se uskuteční koncem ledna.

Spolek Milion chvilek sdělil, že Správa Pražského hradu organizátorům doporučila přesunout nedělní shromáždění jinam, protože historické sídlo českých králů a prezidentů není podle správy veřejným prostranstvím. Spolek ale argumentuje rozhodnutím Městského soudu v Praze, podle nějž jsou hradní nádvoří veřejným prostranstvím, kde se veřejnost shromažďovat může.

V reakci na vyjádření správy, že Pražský hrad je nejnavštěvovanějším turistickým cílem, současně spolek vyzval své příznivce, aby na Hrad dorazili jako turisté na výlet, tedy s fotoaparáty, turistickou mapou, svačinou a dalším vybavením. Současně je upozornil na to, aby kvůli bezpečnostním kontrolám, které byly na Hradě zavedeny v roce 2016, přišli s předstihem. Demonstrace má začít ve 14:00.

Před deseti lety probíhalo i ne zrovna vlídné „loučení“ odpůrců se Zemanovým předchůdcem Václavem Klausem. Tehdy zhruba tři sta lidí za zpěvu lidových písní vyprovodilo z Hradu Moranu, která měla připomínat končícího prezidenta Václava Klause. Jeho odpůrci ji hodili z Karlova mostu do Vltavy. Happening Klausových kritiků začal už na Hradčanském náměstí předáním narcisek a propisek oživlé soše Václava Klause.

Muž v masce, který hlavu státu představoval, měl nakonec psacích potřeb plné kapsy. Klaus také od organizátorů dostal ocenění „za zásluhy na sjednocení občanské společnosti“.

Akci tehdy vedl miliardář Karel Janeček, který se letos chtěl účastnit boje o Hrad, z nějž byl nakonec vyřazen kvůli tomu, že mu ministerstvo vnitra neuznalo část podpisů občanských podporovatelů nutných pro kandidaturu na prezidenta. Jeho následnou stížnost o vyřazení z prezidentských voleb nakonec Ústavní soud odmítl.

„Cílem akce loučení s prezidentem je vyjádřit úlevu nad odchodem Václava Klause z vysoké ústavní funkce, provést bilanci jeho působení a především rituálně zajistit, aby se již do české politiky nevrátil,“ uvedl v březnu 2013 za organizátory Václav Němec z Pražského fóra. Mezi účastníky se objevil také Pavel Vondrouš, kterého policisté navrhli obžalovat z výtržnictví kvůli tomu, že tehdy v Chrastavě na Liberecku vystřelil na prezidenta Klause z plastové pistole.

Pokračováním odpoledního happeningu byla ten den akce na Václavském náměstí, kde odchod Václava Klause z funkce prezidenta oslavilo zhruba osm stovek lidí. Účastníci sledovali na velkoplošné obrazovce úryvky z Klausova působení. Největší úspěch měla ukázka chilské příhody s ukradeným perem. Na pódiu vystoupili řečníci, zazpívali také Ondřej Brousek a Ivan Hlas.

Naopak rozlučka s Václavem Havlem na přelomu let 2002 a 2003 byla velmi přívětivou záležitostí. Prezident nejprve absolvoval mezinárodní rozlučku na pražském summitu NATO a poté pro něj manželka Dagmar uspořádala show v Národním divadle, kam mu přišla zahrát a zazpívat podstatná část českého showbyznysu. Zpívali Karel Gott, Hana Zagorová, Marta Kubišová, mezitím vystupovali herci, třeba Tomáš Töpfer předčítal článek z Rudého práva. Nechyběla ani Jiřína Bohdalová, dopsaná do Havlovy hry Audience.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…