Chvilkaři podporují běloruské protesty: V duchu jsme s vámi

12.08.2020 15:28

Ve věci voleb v Bělorusku se začal angažovat spolek Milion chvilek pro demokracii. Chce tamním demonstrantům vyjádřit podporu v jejich boji. „V duchu jsme s lidmi v Bělorusku,“ říká. A chystá se s Běloruskem a jeho situací spojit nadcházející výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Chvilkaři podporují běloruské protesty: V duchu jsme s vámi
Foto: Repro Facebook
Popisek: Milionová síť Milionu chvilek pro demokracii

I srpen je měsíc, ve kterém Česká republika slaví výročí, i když se nejedná o radostnou událost. 21. 8. vstoupila do Československa vojska Varšavské smlouvy a vojenskou intervencí pod záminkou zvacího dopisu pěti komunistických funkcionářů Leonidu Brežněvovi ukončila éru rozvolňování zvanou Pražské jaro. Ruští vojáci pak v Československu vydrželi až do roku 1991. A Česko si výročí invaze připomíná každý rok.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí

Nejinak tomu bude i letos, i když se nebude jednat o kulaté výročí. Připomenout si ho chce i spolek Milion chvilek pro demokracii a to v 36 městech a obcích. „Ukažme, že Česká republika je plná hrdých občanů, kteří odvážně a vytrvale hájí demokratické principy, na kterých naše země stojí. Budoucnost závisí na každém z nás,“ vyzývá.

A spojuje invazi vojsk Varšavské smlouvy se současnou situací v Bělorusku, která prý „mnohým pamětníkům“ připomíná situaci v roce 1969. „Aktivní odpor proti potlačování demokratických principů a lidských práv je umlčován státní mocí vlastní země,“ říká spolek a vyzývá, aby jeho příznivci nenechali Bělorusy opuštěné a letošní výročí využili k vyjádření podpory „obráncům demokracie“ v Bělorusku i jinde.

Ve věci běloruských voleb se Milion chvilek začal angažovat předevčírem, když tvrdil, že lidé v této zemi touží po změně. „Bohužel vše nasvědčuje tomu, že diktátor Lukašenko zfalšoval výsledky nedělních prezidentských voleb. Lukašenko ohlásil své vítězství, přestože z fotografií protokolů u různých volebních místností vyplývá opak. Podle těchto zdrojů i podle občanských exit pollů získala opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouskaja 70-80 % hlasů,“ uvádějí aktivisté. Podle nich jsou Bělorusové unaveni ekonomickou stagnací, korupcí i nezvládnutou situací pandemie koronaviru.

„Navzdory důkazům o manipulaci voleb Lukašenkův režim přepočet hlasů neumožnil. Namísto toho zaútočily státní silové složky na protestující občany a na davy v ulicích nasadily slzný plyn, gumové projektily a zábleskové granáty. Oficiální statistiky ministerstva vnitra uvádí po nedělní noci 3 000 zatčených. Přicházejí informace o vážně zraněných lidech,“ stěžuje si Milion chvilek. Prý je jim smutno, když vidí násilí proti pokojným demosntrantům a falšování voleb.

„V duchu jsme s lidmi v Bělorusku. Dění budeme nadále sledovat a zjišťovat, jak můžeme pomoci lidem, jejichž základní lidská práva jsou pošlapávána,“ prohlásili aktivisté z Milionu chvilek závěrem a zvali své příznivce na demonstraci proti běloruskému režimu, která se konala v pondělí na Palackého náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…