Chyba ANO! Mohlo být hotovo. Z SPD po noci blokování

02.02.2022 8:04 | Ze sítí

Poslanecká sněmovna celou noc jednala kvůli novele pandemického zákona. Poslanci SPD se pokusili odsunout jeho projednání až na podzim, což se nepovedlo kvůli absenci poloviny poslaneckého klubu ANO, takže koalici stačilo 81 hlasů, nahnaných do sálu, zatímco předsedající ze STAN pomalu předčítala omluvy. Následovalo množství návrhů SPD, které přivedly k temným myšlenkám Hayato Okamuru, který svého bratra nazval kazisvětem.

Chyba ANO! Mohlo být hotovo. Z SPD po noci blokování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad 6. schůze poslanecké sněmovny po určitých peripetiích schválen

Poslanci celou noc projednávali novelu pandemického zákona. Návrh, který hnutí SPD označuje za počátek „covidové diktatury“, Sněmovna projednává v mimořádném režimu legislativní nouze a Okamurovo hnutí, které žádalo standardní projednání, se rozhodlo odpovědět obstrukcí a průtahy. Jeho poslanci se tak střídali u pultíku celou noc.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24413 lidí

Schůze Poslanecké sněmovny stále nemá schválený program, protože poslanci SPD po celé úterý a celou noc předkládali návrhy na jeho doplnění. Vše vyvrcholilo v pět hodin ráno, když poslanec Oldřich Černý navrhoval zařadit do programu novelu veterinárního zákona a dlouhé minuty předčítal důvodovou zprávu.

„Kdybych to náhodou četl rychle, já zvolním kvůli těm, kteří si dělají poznámky,“ nabídl poslancům.

Schůzi právě řídil lidovec Jan Bartošek, který poslance vyzýval, aby skončil s dlouhým předčítáním. Pak předal řízení Janu Skopečkovi z ODS, který poslanci SPD prostě odebral slovo.

„O tom, že jste nám odebral slovo, se postaráme, aby všichni věděli,“ reagoval předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Následovalo další vystoupení Tomia Okamury, které vládní koalice rušila bušením do lavic. Okamura si stěžoval předsedajícímu, že na něj poslanci pokřikují „vole“. Skopeček v reakci vyzval všechny zákonodárce, aby na Okamuru nevykřikovali vulgárně ani slušně.

Fialův pokus nevyšel

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

V úterý se ve Sněmovně celý den řešilo, zda se bude novela projednávat ve zrychleném režimu legislativní nouze, který omezuje práva poslanců. K tomu opakovaně a na velmi dlouho hovořil předseda SPD Tomio Okamura a další poslanci tohoto hnutí, kteří upozorňovali na protiústavnost normy i podloudné procedury jejího přijímání.

Před jednadvacátou hodinou se vládní koalici za pomoci nepřítomnosti téměř poloviny poslanců ANO podařilo prosadit pokračování stavu legislativní nouze.

To rozčílilo některé poslance SPD, například Jiří Kobza upozornil, že se jednalo o jedinečnou šanci, jak problém s podivným návrhem vyřešit a že SPD byla i po mnoha hodinách jednání připravena, ale zůstala bohužel sama.

Ze sjetin vyplývá, že celkem 27 poslanců ANO bylo omluveno a dalších 8 se k hlasování nepřihlásilo. SPD hlasovala komplet kromě omluveného Jaroslava Dvořáka.

SPD reagovala žádostí o přestávku k poradě o další strategii. To se nelíbilo předsedovi klubu lidovců Marku Výbornému (KDU-ČSL). „Jsem přesvědčen o tom, že návrh pana předsedy Fialy nese zjevně obstrukční charakteristiku nebo rysy,“ čílil se a žádal, aby SPD přestávka nebyla schválena, i když v minulosti se právo klubů na poradu vždy respektovalo.

Po více než hodině jednání pokračovalo a řídila jej Jana Mračková Vildumetzová z ANO, která čelila protestům od Zbyňka Stanjury, že se v legislativní nouzi nemůže program schůze doplňovat. Místopředsedkyně jej ubezpečila, že to možné je a že to konzultovala se sněmovní legislativou. Poslanci SPD tedy začali předkládat své návrhy na doplnění programu a vydrželo jim to celou noc.

Začal opět Tomio Okamura, který připomněl, že podle dohod, kterými se nová vláda stále zaštiťuje, mělo být minulý čtvrtek okénko opozičních návrhů, které ale vládní koalice svévolně zamítla, takže poslanci SPD své návrhy předloží nyní.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jeden z Okamurou navrhovaných bodů zněl: „Vládní pandemický zákon, který je protiústavní a zavádí covidovou diktaturu“. Místopředsedkyně si ujasňovala přesné znění jeho názvu a Okamura ujistil, že jej rád paní Mračkové i všem občanům zopakuje ještě mnohokrát.

„To jsem taky slyšel někde zoufalý ubrečený výkřik, že kvůli SPD se neprojednává. Tak jestli kvůli dvaceti poslancům nejste schopni tady projednávat se 107 poslanci, tak podejte demisi a běžte, jestli jste tak neschopní, jestli se neumíte dohodnout,“ zaznělo také mimo jiné v jeho projevu.

Před půlnocí předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala navrhl, aby se projednávání novely pandemického zákona přerušilo do 1. září. A žádal, aby se o tom hlasovalo bezprostředně.

V tu chvílí místopředsedkyně ze STAN Věra Kovářová začala dlouze předčítat omluvy nepřítomných poslanců a koalice zatím sháněla své poslance do sálu. Hlasování o Fialově návrhu nakonec se 134 poslanci dopadlo poměrem 58:74.

Jednání tedy pokračovalo a poslanci SPD začali přednášet své návrhy.

Nemocný kazisvět Tomio

Dlouhá vystoupení Tomio Okamury vedla k temným myšlenkám jeho bratra a poslance Hayato Okamuru (KDU-ČSL), který byl naštvaný, že bratr jako předseda hnutí může využít svého přednostního práva, zatímco na řadové poslance jako je on se ještě nedostalo.

Hayato Okamura nadepsal facebookový příspěvek o svém bratrovi velkými písmy KAZISVĚT.

„Tomio flagrantně zneužívá ‚přednostního práva‘ předsedy strany vzít si téměř kdykoliv slovo a mluvit pak v podstatě jakkoliv dlouho,“ psal lidovecký poslanec. Své vývody uzavřel slovy, že „Tomio jedná, jakoby byl v něčem nemocný“.

S postupující nocí se bývalý překladatel rozčiloval ještě více. V půl čtvrté napsal, že „SPD ničí demokratickou politiku“. Tátové a mámy od rodin jsou podle něj nuceni „trčet“ ve Sněmovně kvůli „škaredému divadlu“.

A v šest hodin ráno Hayato Okamura dospěl k prohlášení, že SPD jde jasně na ruku Kremlu. Paralýza Poslanecké sněmovny ve „vypjaté mezinárodní bezpečností situaci“ je podle poslance KDU-ČSL hrubým ohrožením bezpečnosti země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…